IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-годишен план трябва да съживи индустрията на Франция

Цели се създаването на 450 хил. нови работни места за 10 години, предвидени са и държавни средства за кредити и инвестиции чрез Банка за публични инвестиции

10:38 | 13.09.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
10-годишен план трябва да съживи индустрията на Франция

Франция обяви десетгодишен план за съживяване на индустрията, който предвижда да се засили подкрепата за поне 34 сектора, както и за иновациите, съобщава Financial Times.

В документа е заложена цел за създаване на 450 хил. нови работни места за период от 10 години и създаване на 45 млрд. евро добавена стойност – около 40% от износа на Франция.

Париж се ангажира и с финансова помощ за индустрията, въпреки проблемите с постигането на фискалнит ецели. Определено е, че 3,7 млрд. евро държавни пари ще бъдат насочени чрез държавните институции за кредитиране на предприятията и инвестиции. За целта ще бъде учредена и нова банка – Банка за публични инвестиции.

В бъдеще може ресурсът за подпомагане на индустрията да бъде увеличен.

Средства например се предвижда да бъдат отпуснати на EADS за разработването на самолет, задвижван от електрическа енергия, на PSA Peugeot Citroën за производството на автомобил, който консумира по-малко от 2 л гориво на 100 км, както и на ново поколение високоскоростни влакове, които постигат скорост от 350 км в час. Други приоритетни сектори за финансиране са облачните технологии, „интелигентният“ текстил, киберсигурността и други.

Президентът на Франция Франсоа Оланд обаче побърза да разграничи плана от грандиозните проекти от миналото. „Не става въпрос да се върнем към големите планове от 60-те и 70-те години. Тези времена отминаха. Тези политики не са нито прекалено либерални, нито централизирани, а просто френски и прагматични“, коментира той.

Той поясни, че целта на правителството е да спомогне за обръщането на тенденцията на свиване на индустриалния сектор, заради което през последното десетилетие бяха изгубени 750 хил. работни места, както и сериозен дял конкурентоспособност.

Междувременно министърът на индустрията във Франция Арно Монтбур съобщи, че делът на индустрията в икономиката е намалял до 11%, което е значително по-малко в сравнение с Германия, Италия, Испания и Великобритания.

Монтбур стана известен заради публичния спор с индийския стоманен магнат Лакшми Митал, който притежава редица предприятия във Франция, ключови за развитието на цели региони. Френският министър се обяви категорично против закриването на работни места в заводите и призова за по-добра защита на европейските предприятия.

„Ние следваме традицията, изградена от дьо Гол, Помпиду и Митеран и избрахме да останем ангажирани с индустрията. Ще разчитаме на ръководствата на компаниите да прилагат плана“, коменитра още Арно Монтбур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
hemilio
преди 10 години
Стига сте ги оплаквали, Франсетата са си добре,това е нацията,която работи най-малко и почива най много в цяла Европа,мислите ли че са прости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Френската икономика няма да дръпне ако французите не се научат да работят повече вместо да разчитат на социални придобивки.Другият начин е да си внесат още няколкостотин хиляди души нископлатена работна ръка, която да работи вместо французите по 45-50 часа седмично срещу примерно 800 евро месечно и да увеличават износа. Франция произвежда много неща, има много добра и силна военно-промишлена индустрия, само дето франсетата са ***, жалки и изхайлязени по социалистически обичай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Дано и французите внимават на евроизборите и да не се лъжат като нас на обещания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Очертава се френската индустрия , да остави поне половината свят без работа. Дупе да им е яко на тия, които сега държат пазара на скоростни влакове, електрически самолети, коли с нисък разход, интелигентен текстил и какво беше още там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Ironhorse
преди 10 години
Оооо, Оланд трябва да пита серГей как се лъже.Тия французи са слаба ракия, само 450 хиляди за 10 години.Наш серГей обща 250 хиляди за две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още