IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите европейски индекси отчетоха минимални изменения

По-лошите от очакваното данни за индустриалното производство в еврозоната надделяха над новината, че инвеститорите си връщат доверието в икономиката на региона

19:28 | 12.09.13 г.
Водещите европейски индекси отчетоха минимални изменения

С минимални изменения на индексите и с превес на песимизма приключи сесията на основните европейски пазари. Общоевропейският Stoxx Europe 600 изтри 0,1% до 310 пункта, след като се колебаеше за посоката на движение през целия ден. В крайна сметка индексът отстъпи от най-високото ниво от юни 2008 г., което достигна вчера, след като президентът на САЩ Барак Обама реши да отложи вота за ударите по Сирия.

Индексът е нараснал с 11 на сто от началото на годината заради стимулиращите програми на водещите централни банки по света, изчисляват от Bloomberg.

В края на търговията германският DAX 30  се понижи с 0,02% до 8 494 пункта, британският FTSE 100 добави 0,01% до 6 589 пункта, а френският CAC 40 отписа 0,29% до 4 107 пункта.

Акциите на Sanofi изтриха 2,8%, след като компанията изтегли заявлението си в САЩ за одобряване на лекарство за диабет. Същевременно пазарната оценка на Vivendi се повиши с над 3 на сто, след като компанията съобщи, че ще отдели френското си телекомуникационно звено от медийния бизнес.

“Вероятно Европа се придвижва напред след фазата на стабилизация, но има да извърви дълъг път”, коментира пред информационната агенция Майкъл Морис, който оглавява звеното за акции на Mitsubishi UFJ Asset Management в Лондон.

“Все още обхватът на подобряването на икономическата ситуация е ограничен и има области, които пораждат опасения, като например безработицата”, допълни експертът.

Инвеститорите се разочароваха от данните за индустриалното производство в еврозоната през юли. Официалната статистика на Европейския съюз сочи, че производството се е свило с 1,5% през месеца, след като през юни се повиши с 0,6 на сто. Очакванията бяха за спад от 0,3%.

Данните надделяха над информацията, че инвеститорите вече си връщат доверието в еврозоната. От редовната анкета на Bloomberg стана ясно, че 40% от респондентите са уверени в подобряването на икономическата ситуация, докато при предишното проучване от месец май оптимистите са били около 4 пъти по-малко.

Сред губещите в днешната сесия се нареди и EDF, след като Norges Bank – вторият най-голям акционер в компанията, продаде 13 млн. акции за 21,5 евро всяка. Пазарната оценка на Home Retail обаче нарасна с 5,8% - най-високата от юни 2011 г., заради по-добрите от очакваното продажби през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още