IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси светнаха в зелено

Бенчмаркът Stoxx Europe 600 се доближи до най-високото си ниво в последните 5 години

19:33 | 11.09.13 г.
Европейските борси светнаха в зелено

Европейските фондови пазари удължиха печалбите си в сряда след спада на напрежението около конфликта в Сирия. Инвеститорите бяха изненадани приятно и от по-добрите от очакваното данни за безработицата във Великобритания.

Бенчмаркът Stoxx Europe 600 отчете ръст от 0,35% до 310,88 пункта, доближавайки се до най-високото си ниво в последните 5 години.

Акциите на ARM Holdings PLC поскъпнаха с 4,9 на сто, след като Deutsche Bank обяви, че производителят на чипове ще се възползва от стартирането на продажбите на най-новите смартфони на Apple Inc – моделите iPhone 5S и iPhone 5С.

Книжата на южните европейски банки също отчетоха възход, след като JP Morgan Cazenove обяви подобрение на нагласите си в региона за първи път в последните повече от две години. Експертите промениха в положителна насока оценката си за UniCredit SpA от ниво "neutral" до "overweight", което стимулира акциите на компанията към поскъпване от 3,55 на сто. Нагласите спрямо Intesa Sanpaolo SpA пък бяха коригирани до "neutral" от "underweight", което изпрати книжата ѝ нагоре с 1,7 на сто.

По-песимистични бяха нагласите към HSBC Holdings PLC, като перспективите ѝ бяха понижени до "neutral" от "overweight". Пазарните реакции не закъсняха и книжата на дружеството отстъпиха с 1%.

Пазарните участници в Европа продължиха да наблюдават отблизо развитието на конфликта в Сирия, където рискът от военна намеса отслабна. Късно във вторник Барак Обама помоли Конгреса да отложи гласуването за това дали да има военна намеса в азиатската страна. Решението на американския президент бе продиктувано от предложението на Русия воденото от Башар Асад правителство да се откаже от химическите си оръжия, с което да бъде предотвратена атака на международната общност.

Инвеститорските решения бяха подкрепени и от положителните данни за безработицата на Острова. Индикаторът падна до 7,7% за трите месеца до юли спрямо 7,8% в предходния период. Повечето анализатори очакваха измерителя да се задържи на ниво от 7,8 на сто.

Данните от една страна подкрепиха твърденията, че икономиката на Великобритания се подобрява, но от друга засилиха спекулациите, че Английската централна банка (АЦБ) ще трябва да коригира лихвените си нива по-рано от предвиденото.

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни заяви през август, че централната банка ще запази ниските си нива на лихвите поне докато равнището на безработицата не спадне под 7 на сто.

"Икономиката се възстановява и създава работни места, така че ние очакваме безработицата да спадне до 7% през третото тримесечие на 2015 г. Това ще принуди централните банкери да повишат лихвите по-рано от края на 2016 г. - датата, която по-рано те посочиха", каза Роб Ууд, главен икономист за Обединеното кралство в Berenberg.

Британският индекс FTSE 100 се покачи минимално с 0,07% до 6 588,43 пункта. В Париж пък CAC 40 добави скромните 0,06 на сто до 4 119,11 пункта.

В Италия FTSE MIB завърши сесията с ръст от 1,33% до 17 562,55 пункта, а германският бенчмарк DAX 30 бе нагоре с 0,58 на сто до 8 495,73 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още