IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вторник донесе високи печалби за европейските борси

Добрите икономически данни от Китай и надеждите за мир в Сирия насърчиха инвеститорите

19:38 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вторник донесе високи печалби за европейските борси

Добрите икономически данни от Китай и надеждите за мирно решаване на конфликта в Сирия задвижиха във вторник нагоре европейските борси.

Общоевропейският индекс EuroStoxx 50 приключи сесията с ръст от 1,90 на сто до 2851,40 пункта, в Париж Cac 40 се повиши с 1,89 на сто до 4 116,64 пункта, а за лондонския индекс FTSE 100 повишението бе в размер на 0,82 на сто до 6 583,99 пункта. С голяма лекота водещият германски индекс Dax премина границата от 8400 пункта и достигна в ранния следобед дневния си пик от 8464 пункта, което  го разделяше само на 93 пункта от рекорда, постигнат на 22-и май 2013 г. В крайна сметка водещият немски бенчмарк приключи сесията си с ръст от 2,06 на сто до 8 446,54 пункта.

„Опасенията за атака от страна на САЩ над Сирия отслабнаха значително, като по този начин отново увеличиха апетита към риск на инвеститорите“, казва пазарният стратег Исхак Сидиги от ETX Capital. Сирия е приела предложението на Русия за международен контрол на своите химически оръжия. След това и американският президент Барак Обама обяви, че може да има отклонение от планирания военен удар срещу Сирия.

В допълнение дойдоха и по-добрите от очакваното данни за китайската индустрия през август. Дори и търговията на дребно се увеличава значително. По-рано през деня стана ясно, че продажбите на дребно във втората по сила икономика в света са се покачили с най-високия си темп в последните седем месеца през август – с 13,4% на годишна база. Индикаторът е ускорил ръста си в сравнение с предходния месец, когато бе отчетено покачване от 13,2 на сто, според данните на Китайското национално статистическо бюро. 

Друг публикуван във вторник правителствен доклад показа, че индустриалното производство в страната също се е покачило повече от очакваното през осмия месец на годината. Индикаторът е нараснал с 10,4% спрямо година по-рано, ускорявайки се в сравнение с предварителната оценка от 9,7% за юли.

"Предвид опасенията на много инвеститори за намаляване на хлабавата парична политика на ФЕД тези данни от Китай едва ли можеше да дойдат в по-подходящо време", смята Сидиги. 

С изключение на Fresenius, днес на Dax имаше само победители. Освен VW с ръст от 4,12%, най-силно поскъпване – с 5,9% отчитат книжата на германския авиоконцерн Lufthansa. „Тъй като страхът от ескалацията на кризата стихва, цената на петрола спада, а това е добре за Lufthansa", казва един търговец. Горивото е основното перо в разходите за индустрията.

В началото на международното автомобилно изложение IAA във Франкфурт много търсени бяха и акциите на автомобилните производители. Продажбите в Китай на бранша ще скочат със 7%, стана ясно още днес. Акциите на BMW поскъпнаха с 1,24 на сто. Европейският браншов индекс маркира с 439,05 пункта исторически връх.

Нагоре се движиха и акциите на Deutsche Börse – с ръст от 1,76%. Планираният от единадесет страни от ЕС данък върху финансовите транзакции може да срещне юридически препятствия. Правната служба на Европейския съюз изрази съмнения по отношение на неговата законосъобразност. Някои инвеститори се надяват данъкът да не бъде въведен толкова скоро, колкото бе планирано, казва дилър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още