IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще забрани вноса на растения и животни, застрашаващи околната среда

12 милиарда евро годишно са щетите на инфраструктурата и рисковете за човешкото здраве

12:36 | 10.09.13 г.
ЕС ще забрани вноса на растения и животни, застрашаващи околната среда

В Евросъюза ще бъде забранен вносът на чужди видове растения и животни, застрашаващи околната среда. Европейската комисия предложи вчера ново законодателство заради бързо нарастващата заплаха от инвазивни видове.

В момента в Европа има над 12 000 видове, които са чужди за природната среда. Около 15% от тях са инвазивни – внесени от други райони, като техният брой бързо нараства.

Проблемите се увеличават - чужди видовете причиняват в Европа щети най-малко за 12 милиарда евро годишно поради опасности за човешкото здраве (например азиатски стършел и тигров комар, чиито ухапвания могат да бъдат фатални), щети на инфраструктурата (например японската пача трева поврежда сгради) и загуби при добива в селското стопанство (например нутриите, които увреждат култури).

Възниква и екологичен проблем: инвазивните чужди видове могат да нанесат тежки вреди на екосистемите и да ликвидират биологични видове, необходими за запазване на равновесието. Черната череша например нарушава сериозно равновесието на горските екосистеми, а сивите катерици изтласкват червените. След загубата на местообитания инвазивните чужди видове са втората основна причина за загубата на биоразнообразие в света.

Много държави членки изразходват значителни средства за справяне с проблема, но усилията не са ефективни само на национално равнище. Кампанията за ликвидиране на гигантския хераклеум (растение с токсичен за кожата сок) в Белгия, например, ще завърши без успех, ако видовете се разпространят отново от Франция.

Ще бъде изготвен списък на инвазивни чужди видове, като се използват оценки на риска и научни доказателства. Избрани видове ще бъдат забранени в ЕС, което означава, че няма да е възможно да се внасят, купуват, използват, освобождават или продават.

Държавите членки ще организират проверки за предотвратяване на умишленото въвеждане на тези видове. Много видове обаче влизат в ЕС неволно като замърсител в стоки или в контейнери. Държавите членки ще трябва да предприемат корективни мерки. Когато държавите членки открият вид, предизвикващ загрижеността на Съюза, те ще предприемат незабавни действия за ликвидирането му. Ако видовете вече са широко разпространени, ще трябва да се предприемат мерки за свеждане до минимум на причиняваните вреди.

Очаква се навлизането на чужди видове в Европа да се увеличи в резултат на нарастващите търговия и пътувания, поради което повече видове ще бъдат транспортирани по целия свят.

Предложеният регламент предстои да бъде разгледан от Съвета и Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още