IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижения за европейските акции

Книжата на Fiat поскъпнаха с над 5%, а тези на Kabel Deutschland поевтиняха с 1,1%

19:23 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Понижения за европейските акции

Европейските акции се понижиха в понеделник, след като напрежението около Сирия и дебатът за монетарната политика са в центъра на вниманието, предава CNBC.

Континенталният индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,2% до 1227 пункта, след като британският FTSE 100 спадна с 0,3 до 6531 пункта, немският DAX прибави 0,01% до 8276 пункта, а френският САС 40 отстъпи с 0,2% до 4040 пункта.

Европейските акции бяха поведени наолу от петролните компани, като Royal Dutch Shell, Total и Repsol се понижиха с между 0,7% и 1,3%.

Притесненията за изостряне на конфликта в Сирия продължават, след като президдентът Башар Асад отрече да е нареждал химически атаки спрямо собствената му страна. Въпреки това външният министър на САЩ Джон Кери заяви, че Асад може да предотврати водена от Щатите военна операция срещу Сирия, ако предаде всичките си химически оръжия до следващата седмица.

Дебатът около постепенното оттегляне на монетарните стимули от Федералния резерв продължи през уикенда, като ръководителят на МВФ Кристин Лагард предупреди, че Фед не може да игнорира ефекта от дейстивята си върху развиващите се пазари.

Данните от Китай показаха, че инфлацията остава потисната, а износът се покачва с по-силен темп от очакваното, което обрисува по-добра перспектива за втората половина на годината от очакваното“, коментира пазарен стратег.

Акциите на Fiat поскъпнаха с над 5%, след като топ мениджмънтът на компанията напуса изложението във Франкфурт, което засили спекулациите, че може би е близо до сделка за изкупуване на oстаналия дял в американското си поделение Chrysler.

Книжата на Kabel Deutschland спаднаха с 1,1%, след като Financial Times съобщи, че Vodafone може да не успее да си осигури необходимата акционерна подкрепа, за да закупи телекома.

Акциите на строителната компания Barratt Developments се покачиха с 3,5% след повишена перспектива от Panmure Research.

Книжата на енергийната група BG Group поевтиняха с 5,3% след разочароваща ревизия на производствените данни.

Акциите на Christian Dior поскъпнаха с 3,5%, след като обяви обратно изкупуване на свои акции.

Книжата на фармацевтичната компания GSK се понижиха с 0,3%, след като тя оповести, че ще продаде марките си Lucozade и Ribena за 2,11 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още