IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Франция ревизира нагоре прогнозата за ръста през тримесечието

Очаква се през септември да спре спада на индустриалните поръчки, а в сектора на услугите да бъдат разкрити и нови работни места

14:11 | 09.09.13 г.
Централната банка на Франция ревизира нагоре прогнозата за ръста през тримесечието

Централната банка на Франция леко завиши прогнозата си за икономическия растеж на страната през третото тримесечие, предаде Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция ще се повиши с 0,2% през периода юли-септември, прогнозира централната банка. Предишната прогноза беше за икономически ръст от 0,1%.

Втората най-голяма икономика от еврозоната нарасна с 0,5 на сто през второто тримесечие, което беше повече от очакваното, но много икономисти са скептични, че темповете на растеж ще бъдат запазени.

Централната банка на Франция допълни, че отчита лек ръст на доверието в индустриалния сектор през август – изчисляваният от банката индекс е нараснал до 97 пункта през месеца от 95 пункта през юли, което е най-високо ниво от септември 2011 г.

Отчетен е и ръст на индекса, който отразява доверието в сектора на услугите – до 93 пункта от 91 пункта.

Анкетираните съобщават, че очакват бизнес активността да се засили през септември, като прогнозират, че индустриалните поръчки ще спрат да намаляват, а в сектора на услугите се очаква да се разкрият и нови работни места.

Данните за потребителското доверие от петък, както и за износа, също са сигнал, че търсенето във френската икономика набира скорост, макар и ръстът да е от ниска база.

Подобряващите се перспективи пред икономиката ще донесат известно облекчение за непопулярното правителство на президента Франсоа Оланд, особено след като се наложи управляващите да приемат доста тежък бюджет за 2014 г., за да изпълнят изискването за свиване на дефицита под 3%.

По-рано и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също повиши очакванията си за ръста на френската икономика през тази година до 0,3%. Предишната прогноза на организацията беше за спад на БВП на Франция от 0,3%, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още