IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите на Стария континент се отърсиха от шока от думите на Путин

Руският президент заяви, че ще "подкрепи" Сирия, ако се стигне до удар срещу страната

19:31 | 06.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите на Стария континент се отърсиха от шока от думите на Путин

Европейските борси преодоляха шока от изказването на Владимир Путин и завършиха седмицата с ръст. Руският президент заяви, че ще подкрепи Сирия в случай на удар срещу страната.

В ранните часове европейските борси напредваха след данните за безработицата в САЩ. Докладът се оказа по-разочароващ от очакваното и това породи оптимизъм, че Федералният резерв на САЩ няма да спре стимулиращата си програма в края на този месец.

Stoxx Europe 600 се повиши с около половин процент до ниво от 304,1 пункта. За цялата седмица стойността на индекса се повиши с 3 на сто, което е най-резкият ръст от април насам, изчисли Market Watch.

Сред големите печеливши е Tullow Oil след като петролната компания съобщи за откритие на петролно поле в Баренцово море. Акциите на компанията поскъпнаха с 3,5% до цена от 1 070 пенса.

Електрическите компании EON и RWE пък получиха сериозна подкрепа от страна на германското правителство, което обмисля ограничаване на субсидиите за производството на енергия от възобновяеми източници. Акциите на EON достигнаха цена от почти 13 евро за брой, което е увеличение от 5,4%. Ръстът за RWE е в рамките на 6,6 на сто до цена от малко над 23 евро за брой.

Германският DAX 30 също завърши сесията с увеличение. За днешната сесия ръстът е в рамките на 0,5%, а седмицата приключва с увеличение от малко над 2 на сто. Стойността на индекса е 8 275,67 пункта.

Във Франция САС 40 напредна до 4 049,19 пункта или ръст от малко над процент. FTSE100 се повиши с 0,23% до стойност от 6 547,33 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още