IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия планира затваряне на данъчните "вратички"

Управляващите в Ниската земя са поставени под засилващ се международен натиск за реформи в данъчната система

14:59 | 31.08.13 г.
Холандия планира затваряне на данъчните "вратички"

Правителството на Холандия планира да затвори "вратичките", позволяващи на някои от най-големите международни корпорации да заобикалят плащането на данъци. Това съобщиха в петък представители на холандското министерство на финансите, цитирани от Ройтерс.

По думите на официалните лица управляващите в Ниската земя смятат да предложат на няколко страни от развиващия се свят възможност за предоговоряне на съвместните им данъчни споразумения, които позволяват избягването на част от корпоративното облагане.

Амстердам е поставен под все по-засилващ се международен натиск да предприеме действия за по-строг контрол върху данъчната си система. Местното законодателство дава възможност на международни компании да избягват по-високите данъчни ставки в някои други страни чрез административно установяване на територията на Холандия. 

"Използването на "вратички" в данъчните споразумения в комбинация с различията в националните данъчни системи позволява на компании с международна дейност да избегнат плащането на данъци", отбеляза Лилиане Плоумен, министър на външната търговия на Холандия.

По думите ѝ възможността за заобикаляне на законите действа негативно на страните от развиващия се свят. "По-бедните държави губят средства от данъчни приходи, от които определено имат нужда за неща, като например инфраструктура и образование", посочи още Плоумен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още