IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси приключват седмицата на червена територия

Темата Сирия доминира и на фондовите пазари, като напрежението около евентуален удар по страната доведе до месечен спад за индексите

19:51 | 30.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейските борси приключват седмицата на червена територия

Европейските фондови пазари продължиха негативната сесия и в последната търговия за тази работна седмица. Този път в основата са загубите на петролните и газови компании, като дори и по-добрите от очакванията статистически данни за ръст на доверието в еврозоната не можаха да изтрият негативните настроения.

Цената на петрола падна след като британския парламент отказа участие в евентуална коалиция срещу Сирия. Това повлече и акциите на компании като BP и Royal Dutch Shell, които загубиха 1% от цената си. Акциите на ВР се търгуваха при цена от 446,2 пенса, а на Shell – за малко под 25 пенса.

Royal KPN пък загуби 3,4% и акциите на компанията се търгуваха за 2,21 евро  след като America Movil намекна, че може да се откаже от сделката за закупуването на мобилната компания.

Danone загуби 1,6 на сто от пазарната си капитализация и книжата на компанията се търгуваха при цена от малко над 56 евро за брой. Причината за негативните настроения са прогнозите за спад на продажбите на бебешки храни в Азия през третото тримесечие на годината. Компанията изтегли и свои  продукти след предупреждения от доставчици на съставките за възможни заразявания с опасни вещества.

Stoxx Europe 600 затваря втора поредна седмица със спад. Стойността на индекса намалява с 0,9% до 297,32 пункта. Това е най-ниското ниво от 17 юли насам, изчислява Bloomberg. Само за тази седмица Stoxx Europe 600 загуби 2,4% от стойността си.

Като цяло европейските пазари загубиха инерцията от предишния месец. „Сирия е доминиращият фактор на пазарите през тази седмица. Опасенията са, не защото тя е голям пазар или голям производител на петрол, а заради реакцията в Близкия изток”, коментира Ричард Хънтър, управител на Hargreaves Lansdown, цитиран от Market Watch.

Месечни загуби имат и останалите основни европейски индекси. FTSE 100 загуби 3,1% от стойността си през август. Днешната сесия приключи със спад от 1,1% до 6 412,93 пункта. Френският САС 40 затвори деня при стойност от 3 933,78 пункта или понижение от 1,3%. За месеца спадът е от 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Кризата ще свърши само при затваряне на борсите и вкарване на всички трейдъри в концлагери, барабар със икономисти,финансисти и готвачо-химико-набедени банкери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още