IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания продължава с трудовите реформи

Мадрид планира да намали броя на видовете трудови договори, които могат да сключват работодателите и работниците

21:20 | 29.08.13 г. 1
Испания продължава с трудовите реформи

Испанското правителство разкри плановете си за нова реформа на трудовия пазар в страната – радикално опростяване на трудовите договори, регламентирани в законодателството, съобщава FT.

Според Мадрид сегашният режим, който дава право на избор на работодателите и работниците измежду 41 различни видове договори, е твърде объркващ и спъва най-вече малките и средни предприятия да наемат повече персонал.

Решението идва след многократните призиви на работодатели, икономисти и организации като Международния валутен фонд за задълбочаване на реформите на пазара на труда. Анализатори обаче предупреждават, че промените все още са твърде плахи и подновиха призивите си за прекратяване на  порочните практики, които оставят в несигурно положение временните работници.

Испания се очаква да излезе от рецесията през втората половина на тази година, но продължава да е с едно от най-високите равнища на безработица от развитите страни – над 26 на сто, припомня изданието.

Испанското правителство планира да намали до само 5 видовете трудови договори, както и да коригира системата за различни стимули и “подсладители” за работодателите, които създават нови работни места.

Това е своеобразно продължение на мерките в подкрепа на либерализацията на пазара на труда, които Мадрид прие през миналата година – понижи цената за освобождаване на работници и позволи на компаниите да могат да се отклоняват от колективните трудови договори при необходимост, както и да се договарят пряко с работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 10 години
естественоНали ДЕСНИТЕ управляват там сегаДори да се премахнат изцяло трудовите договори няма да ме учудиВсички да бъдат контрактори и без права да са хората:без пениябез платен отпускбез платен болниченбез здравно ос-небез овъртаимбез работно времеабе фашизъм докрая...имам чуството че всико се повтарякакто пра дедитемми са били партизани и антифашиститака сякаш и мен това ме очаква един денколко деградира света не мога да повярвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още