IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителите на еврото се борят срещу вятърни мелници

Погледите са втренчени в Гърция, но това може да се окаже фатално, смятат експертите на Commerzbank

08:17 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Спасителите на еврото се борят срещу вятърни мелници

В допълнение, с края на рецесията на еврозоната и съживяването на икономиката в Обединеното кралство и в САЩ се очаква и ирландската икономика да се върне към растежа. „Ние очакваме, че брутният вътрешен продукт ще се увеличи отново през второто тримесечие", казват експертите.

Очакваното възстановяване ще гарантира, че през 2013 г. все още високият нов дълг от над 7 на сто от брутния вътрешен продукт ще падне почти автоматично през следващите години, а държавният дълг ще се стабилизира на равнището от 120 на сто от брутния вътрешен продукт. "Това мнение се споделя и от частни инвеститори, които са готови отново да купуват дългосрочните ирландските държавни облигации", се казва в анализа на банката.

От гледна точка на икономистите и Португалия е на прав път да се измъкне от кризата. Страната в голяма степен е изпълненила необходимите реформи и икономиката е успяла да компенсира до голяма степен загубата на ценова конкурентоспособност. "Плодовете на тези усилия започват да се виждат", пишат експертите.

Според първоначалните оценки икономиката е нараснала през второто тримесечие "невероятните" 1,1% спрямо първите три месеца. "Дори ако приемем, че тази стойност е пик, повишаването на показателите за доверието показва, че португалската икономика се е отърсила от рецесията", пише още в анализа.

Стабилизирането на икономиката ще има положителен ефект и върху републиканския бюджет. Така например бюджетните данни за първите шест месеца сочат, че Португалия ще намали бюджетния си дефицит през 2013 г., както е планирано, до 5,5 процента от брутния вътрешен продукт. И на капиталовия пазар португалският финансов министър има смели планове, се казва в анализа. "Той успя през първата половина на годината да пласира държавни облигации сред частни инвеститори, а за втората половина на годината вече има планирани нови емисии".

Но точно тогава страната бе разтърсена от правителствената криза, предизвикана от изненадващата оставка на двамата министри на по-малкия коалиционен партньор. Междувременно дясноцентристкият алианс се споразумя за нова програма. "Но съмненията за пестене на волята на правителството остават“. Така например премиерът Коелю изказа още преди седмици желанието си да се преразгледат вече неколкократно повдигнатите цели за дефицита за следващите години.

Така от днешна гледна точка все още не е ясно дали Португалия ще успее да се измъкне от кризата без допълнителни финансови инжекции, пишат икономистите на Commerzbank. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още