IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рен предупреди Франция да не планира по-високи данъчни приходи

Въвеждането на нови данъци ще натисне растежа и ще се отрази неблагоприятно върху безработицата, смята еврокомисарят

11:45 | 26.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Рен предупреди Франция да не планира по-високи данъчни приходи

Администрацията на френския президент Франсоа Оланд, спечелил изборите през май 2012 г., бе обещала да понижи дефицита до 3% от БВП в рамките на 2 години от заемането на поста, за да може страната да изпълни изискванията на договорите за Европейския съюз. През юни обаче националната одиторска служба обяви, че е налице слаб шанс да бъде постигната целта за свиване на дефицита до 3,7% през тази година.

Същевременно се появяват и опасения за скоростта на прилагане във Франция на структурните реформи, които Оланд обеща на Европейската комисия и в замяна от които получи отсрочка за свиването на бюджетния дефицит до изискваните от ЕС нива.

Реформите включват и ремонт на пенсионната система на страната. При почти 3,3 млн. души без работа тя е подложена на натиск и са необходими нови мерки, които да запълнят настоящия недостиг от 14 млрд. евро, който до края на десетилетието се очаква да нарасне до 20 млрд. евро.

Във вчерашното си интервю Рен посочва, че реформите във Франция „вървят в правилната посока“. Той обаче подчертава, че те „не напредват достатъчно бързо“.

Еврокомисарят призова Франция да „демонстрира повече смелост“ по проблема с пенсионната реформа, както и да „запази концентрацията“ върху понижаването на структурния дефицит.

Днес и утре Еро ще обсъжда пенсионната реформа с профсъюзни лидери. Окончателното предложение се очаква да бъде представено на заседанието на правителството, насочено за 18 септември.

Рен отбеляза също, че ЕК очаква резултати от Франция в 3 насоки. „Нивото на конкурентоспособност на страната все още е много ниско, а това води до загуба на пазарни дялове, като същевременно се отразява негативно на приходите на френските компании. Франция трябва също да открие за конкуренцията своя пазар на услугите, който в момента функционира в условията на протекционизъм. Необходимо е също секторите на транспорта и електроенергията да бъдат отворени за конкуренцията“, уточни той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Еврокомисарят даде и относително положителна оценка за положението в ЕС. „Не можем да кажем, че е настъпила европейската икономическа пролет, но се появиха някои нейни предвестници. Цяла поредица индикатори и данни, които смятаме за добри, насочват към възстановяване на икономиката“, изтъкна той.

През второто тримесечие показателят за икономически растеж отчете подобрение в почти всички държави-членки на ЕС, промишленото производство се разширява, а се наблюдава и леко понижаване на нивото на безработица, подчерта Рен.

„Успяхме да преодолеем рецесията в ЕС и през следващата година трябва да постигнем още по-бърз икономически растеж. Но това ще се случи само при условие, че няма да ни се наложи да се сблъскаме с нови трусове на финансовите пазари и че няма да възникне наистина голяма политическа криза“, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Колеги, някой може ли да ме светне за inverse ETF на френски ДЦК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Франция е бъдещата Гърция. Дълговете се трупат, дефицитите растат, разтежът, ако изобщо го има е анемичен, печатането на пари не е вариант. Популистът Олад реверсира и малкото положителни реформи, които Саркози започна. Заможните Французи и бизнесите бягат от Франция, гонени от безумни данъци и трудово законодателство. Производителността на труда е ниска. Всеки опит за орязване на заплати, пенсии и соц. придобивки е посрещан на нож от синдикатите. Само един пример за последните 10 г. износът на птиче месо и продукти от Франция се е сринал от 1,2 милиарда евро до 200 милиона. Французите много скоро ще трябва да преглътнат самочуствието си и да се наредят на опашката за спасяване от Тройката. Въпрос на време е кредиторите да осъзнаят реалността и лихвите по Френските ДЦК да се изтрелят от сегашните си рекордно ниски нива в космоса, както вече се случи с PIIGS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още