IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия се задъхва, докато Европа изплува от кризата

Растежът ще остане около 2% до 2016 г. заради свитото потребление и дълговете на домакинствата, прогнозира най-голямата местна банка

12:30 | 22.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Според проучванията лидерът на Консервативната партия Ерна Солберг ще е новият премиер на страната.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според проучванията лидерът на Консервативната партия Ерна Солберг ще е новият премиер на страната. Снимка: Ройтерс

Норвегия, най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа и страната, притежаваща най-големия държавен инвестиционен фонд в света на стойност 760 млрд. долара, се опитва да стимулира търсенето - точно както останалата част от Европа изплува от петгодишните икономически проблеми.

По данни на най-голямата банка в страната DNB Норвегия ще бъде единствена от 15-те страни, които банката следи, чийто икономически растеж следващата година няма да се ускори, предава Bloomberg. Тази година растежът ще се забави до 2%, изчислява DNB. През 2012 г. той бе 3,4%. Тежестта за икономиката идва от домакинствата, които ограничиха своето потребление заради падащите цени на жилищата и натрупаните дългове.

Според банката икономиката ще страда до 2016 г., когато темпът на растеж ще се покачи до 2,1%. DNB прогнозира, че през 2014 г. икономиките на Швеция, Германия и САЩ ще се движат с темпо, по-бързо от това на норвежката.

Скандинавската страна, от убежище за дълговата криза в Европа, не успя да задържи в синхрон темпото си на възстановяване с това на развитите икономики. С брутен вътрешен продукт от 480 млрд. долара растежът за второто тримесечие бе само 0,2%. След новините кроната изгуби 1,5% от стойността си спрямо еврото. Обезценяването й продължава и днес.

„Икономическият растеж за 2013 г. може би ще е под очаквания“, заяви норвежкия финансов министър Сигбьорн Йонсен. „Твърде рано е, за да му поставим граници.“

Сигналите за забавянето на икономиката дойдоха след като правителството на Йенс Столтенберг и неговата Лейбъристка партия започна да губи преднина в предизборната кампания пред опозицията, която обещава да намали данъците. Обещанията и на двете страни са свързани с държавния инвестиционен фонд, който е най-големият в света. Норвежците излизат пред урните на 9 септември.

Консервативната опозиция, включително и Прогресивната партия, най-вероятно ще получат 97 места в парламента, срещу 70 за сегашните управляващи. Това показват проучванията на норвежката социологическа агенция TNS Gallup.

Предизборните дебати се въртят главно около това как по най-добрия начин да се използват приходите от петрола и дали да се запази допустимия праг за харчене до под 4% от фонда. Консерваторите ще запазят ограничението, докато лейбъристите са против.

Консервативната партия обещава да даде приоритет на образованието, науката, инфраструктурата и да осигури данъчни облекчения. „За да подобрим икономическия растеж на Норвегия трябва да превърнем фискалните разходи в инвестиции, водещи до растеж“, заявяват категорично от опозиционната партия.

Вчера Столтенберг даде сигнал, че следващата година ще намали харченето на приходите от петрола. Пред местните медии той обяви, че разходите ще се ограничат до 8,2 млрд. долара (колкото и тази година), което е в границите на четирите допустими процента от средствата на петролния фонд.

От банката прогнозират още, че забавянето на икономическия растеж ще увеличи безработицата и ще забави покачването на работните заплати. И пазарът на имоти стагнира. От банката обясняват този факт с огромните дългове на домакинствата. Очакванията са тази година те да достигнат 200% от общия разполагаем доход. Банките в страната, включително и DNB, повишиха лихвите по ипотечните заеми, за да могат да изпълнят новите по-стриктни капиталови изисквания.

Лидерът на Консервативната партия Ерна Солберг смята, че държавата трябва да премахне ограниченията за кредитиране в ипотечния сектор, за да може да подкрепи жилищния пазар.

Лихвените проценти на централната банка са без промяна от март 2011 г. Тази година обаче повишението на лихвите по ипотечните заеми охлади пазара на имоти. В периода 2015-2016 г. DNB прогнозира спад от 2,5% в цените на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Въпреки това сметки за ток в Норвегия са 3% от доходите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още