IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции затвориха на червена територия преди протокола на Фед

Пазарните участници останаха пасивни с оглед на перспективите пред щатската монетарна политика

19:33 | 21.08.13 г. 2
Европейските акции затвориха на червена територия преди протокола на Фед

Водещите европейски фондови пазари отчетоха отстъпления в сряда, след като инвеститорите останаха предпазливи преди публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. Документът може да хвърли повече светлина върху потенциалното поетапно свиване на стимулите от страна на щатската централна банка, съобщава MarketWatch.

Индексът Stoxx Europe 600 загуби 0,5%, падайки до 300,61 пункта. Достигнатото ниво бе най-ниското от края на юли.

"През последните дни нарастват опасенията, че свиването на стимулите ще започне през септември, а не през декември. С малки изключения последните макроикономически данни нахвърлят доста очакванията", заяви Джеймс Бътърфил, стратег в Coutts в Лондон.

Най-слабо представяне сред компонентите на индекса отчете Heineken NV, чиито акции изгубиха 4%. Холандската компания обяви ръст на печалбите през първите шест месеца на годината, но същевременно се оплака от спада на търсенето в Европа и Северна Америка.

Капитализацията на конкурентната пивоварна компания Carlsberg AS се смъкна с 1,6%, след като оперативната ѝ печалба отстъпи с 1% на годишна база въпреки ръста на приходите от 2 на сто.

В посока нагоре се движеше търговията с книжата на Veolia Environnement SA, които поскъпнаха с 8,3% след информацията, че Morgan Stanley е повишила перспективата пред компанията до ниво „overweight“ от „weight“.

Пазарните участници са в очакване на протокола от проведеното през юли заседание на щатската Федерална комисия за отворения пазар (FOMC). Инвеститорите ще търсят сигнали относно потенциалното постепенно намаляване на изкупуването на активи от централната банка. В момента месечните покупки на ДЦК от страна на Фед са в размер на 85 млрд. долара. Публикуването на документа се очаква в 21:00 часа българско време.

В Лондон индексът FTSE 100 се понижи с 1% до 6 390,84 пункта, докато немският DAX 30 отстъпи с 0,2% до 8 285,41 пункта. Френският CAC 40 също отбеляза отстъпление – с 0,3% до 4 015,09 пункта.

Акциите на HSBC Holdings PLC поевтиняха с 2,3% в Лондон, след като стана ясно, че новите инвеститори в британската финансова компания няма да получат последните си дивиденти.

Също в Лондон книжата на Standard Life PLC добавиха 0,5%, след като Credit Suisse вдигна оценката на застрахователната компания до ниво „neutral“.

Пазарната капитализация на Royal KPN NV пък скочи с 1,6%, след като мексиканският телеком оператор America Movil обяви, че вече си е осигурил финансирането за планираното пълно поглъщане на холандската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още