IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да изгуби 1,9 млн. работни места до 2017 г.

Притесненият от кризата бизнес се премества на развиващите се пазари, където разходите за работна сила са по-ниски

10:01 | 21.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Европа може да изгуби 1,9 млн. работни места до 2017 г.

Големите фирми в Европа всяка година съкращават по около 130 хил. работни места, като все по-често се местят на по-евтини локации. Това означава, че до 2017 г. Европа ще изгуби около 1,9 млн. работни места, посочва се в анализ на консултантската компания The Hackett Group, цитиран от CNBC.

Преместването, както и все по-големите технологични постижения, които навлизат на мястото на работната сила, и влошената икономическа обстановка и бизнес среда на Стария континент, могат да доведат до съкращаване на около половината от оперативните работни места в офиси, посочват от компанията.

„Резултатите от нашето проучване очертават мрачна картина за много хора в Европа, които си търсят работа“, коментира управляващият директор на консултантската компания Рашпал Хулаит. „Развиващите се пазари на труда и узряването на глобалните операции, свързани с бизнес услуги, елиминираха много от съществуващите досега работни места“, допълва той.

Само през тази година експертите очакват да изчезнат 137 800 работни места от сектора на бизнес услугите. Това обаче се очаква да е пика на загубите на работни места и през следващите години темповете на съкращения да се свият, като достигнат до 59 хил. изгубени работни места през 2017 г.

И докато това е доста лоша новина за европейските граждани, преместването на някои дейности на развиващите се пазари всъщност се оказва доста по ефективно от гледна точка на разходите за и без това притеснените от кризата фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Бизнесът бяга от Европа не заради кризата, а заради безумните регулации и данъци. Ако популистите политици не ги премахнат, скоро в Европа ще има само 0,5% свръх богати 9-10% средна класа и 90% безработни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Тъжния парадокс е, че най-вероятно ще се намери работа за АРМИЯТА от безработни: половината от тях ще шият военни униформи, а другата половина ще "разхождат" тези униформи в една доста динамична обстановка :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още