IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижения за европейските акции

Политическата несигурност в Италия и нагласите за нямаляване на монетарните стимули в САЩ натежаха на пазара

19:22 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Понижения за европейските акции

Акциите на Стария континент приключиха с понижения днешната сесия, след като политическата несигурност в Италия се отрази на местния пазар, а инвеститорите остават напрегнати относно момента, в който Фед може да започне да намалява монетарните стимули, предава CNBC.

Британският FTSE-100 се понижи с 0,5% до 6 466 пункта, германският DAX отстъпи с 0,3% до 8 366 пункта, а френският CAC 40 спадна с 1% до 4 084 пункта.

Италианският индекс FTSE MIB загуби 1,9%, след като премиерът на страната Енрико Лета бе заявил вчера, че падането на неговото правителство би осуетило икономическото възстановяване.

Коментарите му дойдоха, след като бившият премиер Силвио Берлускони, който бе осъден за данчъни измами по-рано през месеца, заяви, че ще събори кабинета през октомври, ако бъде отстранен от сената.

„Протоколът от последното заседание на Федералния резерв, който ще бъде оповестен в сряда може да хвърли повече светлина относно плановете на американската централна банка“, коментира Крис Сциклуна, икономист в Daiwa Capital.

Испанската централна банка оповести, че делът на лошите кредити в банковата система е достигнал нов рекорд от 11,6% през юли, надхвърляйки предния връх от 11,4% през ноември.

В навечерието на германските парламентарни избори немският канцлер Ангела Меркел предупреди гласоподавателите, че не могат да вярват на опозиционната Социалдемокртическа партия, която исторически е идвала на власт с неизпълнени обещания и с помощта на крайната левица.

Акциите на норвежката петролна и газова компания Statoil се повишиха с 0,9%, след като австрийската енергийна група OMV потвърди, че ще купи дял в някои от петролните залежи на Statoil за 2,65 млрд. долара. Норвежката компания също така обяви, че е открила малки залежи на петрол в Норвежко море.

Книжата на добивната ккомпания Glencore Xtrata поевтиняха с 1,8%, след като тя обяви, че може да отпише 7 млрд. долара, когато оповестява печалбата си тази седмица.

Шведската инженерингова фирма Atlas Copco поскъпна с 3,1%, след като обяви, че ще закупи британската инженерингова компания Edwards Group за 1,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още