IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в Европа приключиха седмицата на зелена територия

Най-добро представяне сред индексите на Стария континент постигна френският показател CAC 40

19:31 | 16.08.13 г.
Пазарите в Европа приключиха седмицата на зелена територия

Европейските фондови борси постигнаха леки ръстове в края на петъчната волатилна сесия. Инвеститорите продължават да очакват по-ясни сигнали за подобряване на икономическата ситуация в региона, фокусирайки се основно върху пазарите зад Океана с оглед на перспективите пред количествените улеснения от страна на Федералния резерв на САЩ.

Данните от САЩ в петък включваха по-голям от очакваното скок в производителността през второто тримесечие, както и по-малък от очакваното ръст на първоначалните разрешителни за жилищно строителство. Търговията на Wall Street пък се движи с минимални отклонения нагоре в началото на петъчната сесия след двата поредни дни на загуби.

Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 0,3% до 306,36 пункта след слабата предходна сесия, която приключи със спад от повече от 1%. Американските акции също паднаха рязко в четвъртък. По-добрите от очакваното икономически данни от САЩ, в това число и молбите за помощи при безработица, повишиха опасенията от предстоящо свиване на стимулите от страна Фед.

Показателят Stoxx Europe 600 намери подкрепа, след като книжата на AP Moller-Maersk скочиха с почти 10%. Датският конгломерат публикува по-добри от очакваното печалби и покачи прогнозните си годишни приходи.

Тласък на индекса дадоха и добивните компании, чиито акции поскъпнаха след поредното покачване на цената на златото. Стойността на жълтия метал е на път да постигне близо 4-процентов ръст на седмична база. Акциите на Fresnillo PLC скочиха с 4,2%, докато Randgold Resources Ltd напредна с 5,3%.

Акциите на STMicroelectronics NV паднаха с 0,5%, след като HSBC понижи перспективата пред компанията до ниво “underweight“ от “neutral“.

Книжата на Balfour Beatty PLC поскъпнаха с близо 9 на сто. От компанията обявиха по-рано през седмицата близо 70-процентов спад на печалбите за първите шест месеца на годината. Въпреки това строителното дружество заяви намеренията си да възвърне позициите си на ключовия британски пазар.

Германският индикатор DAX 30 отчете ръст от 0,2% до 8 391,94 пункта след добро представяне на автомобилните концерни. Въпреки че акциите на Volkswagen AG паднаха с 0,9 на сто, BMW AG добави 1,6%.

Френският индекс CAC 40 постигна покачване от 0,8%, за да затворите на ниво от 4 123,89 пункта. Капитализациите на Société Générale и BNP Paribas SA нараснаха съответно с 1,7% и 2,1 на сто. Книжата на AXA SA от своя страна поскъпнаха с 2%.

Британският индекс FTSE 100 от своя страна приключи последната сесия за седмицата с ръст от 0,3 на сто, достигайки до 6 499,99 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още