IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за затягането на паричната политика притесниха европейските борси

Данните от САЩ засилиха опасенията, че Фед ще започне да отдръпва стимулите за икономиката по-рано от очакваното

19:40 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Страховете за затягането на паричната политика притесниха европейските борси

Европейските акции записаха най-силното понижение от повече от пет седмици заради засилените спекулации, че Федералният резерв на САЩ ще започне да изтегля ликвидност по-скоро от очакваното, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 1,1% до 305 пункта, което е най-големият спад на индекса от 5 юли насам. Вчера индикаторът нарасна до най-високото ниво от 22 май, след като данните на Евростат показаха, че еврозоната е излязла от рецесията през второто тримесечие, след като икономиката на региона се свиваше шест поредни тримесечия.

В Германия DAX 30 изтри 0,74% до 8 376 пункта, във Великобритания FTSE 100 спадна с 1,59% до 6 483 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 0,52% до 4 093 пункта.

Пазарната оценка на Zurich Insurance Group се понижи с 3,6%, след като финансовите резултати на компанията за второто тримесечие разочароваха инвеститорите. Акциите на Hennes & Mauritz се понижиха най-силно от седем седмици, след като търговецът на облекло отчете по-слаби от очакваното продажби.

Акциите на BG Group Plc, 20% от добивите на нефт и газ на която идват от Египет, поевтиняха с 2,4 на сто заради ескалацията на насилието в страната.

Акциите на AstraZeneca и GlaxoSmithKline също се наредиха сред губещите, след като днес Morgan Stanley занижи оценката си за двете фармацевтични компании с мотива, че потенциалът им за ръст спрямо конкурентите им се е изчерпал.

Акциите на Oriflame Cosmetics поевтиняха с над 6 на сто до най-ниската цена през тази година също заради разочароващи финансови резултати на компанията.

“Европейските акции за дълъг период от време вървяха нагоре, а вече сме накрая на сезона на отчетите, така че е нормално да има разпродажби”, коментира пред информационната агенция Андрея Уилямс от Royal London Asset Management.

“Има известни опасения за това как Фед ще управлява затягането на паричната политика. Ситуацията в Египет също поражда напрежение по отношение на цените на петрола”, допълва Уилямс.

Същевременно данните на американското министерство на труда показаха, че през миналата седмица по-малко американци от очакваното са подали молби за помощи при безработица. Годишната инфлация освен това е успяла да се повиши до 2%, каквато е целта на Федералния резерв, така че данните разпалиха опасенията, че американската централна банка ще започне да забавя темповете, с които изкупува активи по линия на специалната си програма за стимулиране на икономиката.

Данните за производството в САЩ обаче не са особено оптимистични. През юли производственият сектор не се е разширил спрямо предходния месец, а производството в региона на Ню Йорк е забавило темповете на ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още