IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизането на еврозоната от рецесията подкрепи европейските борси

Анализатори обаче предупреждават, че резултатът вече е бил до голяма степен калкулиран в цените и че възстановяването може да се окаже неустойчиво

19:55 | 14.08.13 г.
Излизането на еврозоната от рецесията подкрепи европейските борси

С малки изключения основните европейски индекси приключиха днешната сесия с повишения, след като инвеститорите приветстваха данните за брутния вътрешен продукт в еврозоната през периода април-юни, показали, че регионът се измъква от продължилата 6 тримесечие рецесия, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 прибави 0,27% до 308,62 пункта, регистрирайки пета поредна сесия на печалба. БВП на еврозоната се е разширил с 0,3% през второто тримесечие, надхвърляйки и очакванията на анализаторите за ръст между 0,1% и 0,2%. През периода януари-март той се бе свил с 0,3%.

Но според Виктория Кларк, икономист в Investec Securities, оптимистичните данни за икономическия растеж в еврозоната вече до голяма степен са били калкулирани в цените и това обяснява защо индексите не са отчели по-сериозни печалби в днешната сесия.

„Напоследък станахме свидетели на поредица от излизащи данни от проучвания, които бяха малко по-положителни, и наистина – БВП е малко по-добър от очаквания, но все още е в диапазон, очакван от хората. Така че затова не видяхме голям подем днес“, заяви Кларк. „Беше добро водещо заглавие за пресата, но за пазарите не бе изцяло новина“, добави тя.

Други анализатори смятат, че макар данните да рисуват една по-розова картина, прекалено рано е да се говори за устойчиво възстановяване. Том Роджърс, старши икономист в отдела за европейски прогнози на Ernst & Young, заяви, че „дори в страните със силно ускоряване на темпото на възстановяване не е вероятно то да се окаже устойчиво през втората половина на годината“.

Данните за продажбите на дребно от миналата седмица подчертаха слабостта на покупателната сила на домакинствата дори в северната част на континента, кредитите все още се насочват към фирми в определени страни, а търсенето от развиващите се пазари се забавя“, изтъква Роджърс. „Трябва да се направи още, ако желанието е видимото възстановяване от последните няколко месеца да се окаже нещо повече от светъл лъч в иначе трудните времена“, добави той.

Френският индекс CAC 40 напредна с 0,53% до 4 114,20 пункта, след като стана ясно, че икономиката на страната се е разширила с 0,5%, надхвърляйки очакванията на анализаторите. Акциите на Gemalto NV прибавиха 5,2% към стойността си до 86,12 евро, а тези на Alstom SA поскъпнаха с 2,3% до 27,55 евро. Пазарната капитализация на Danone SA обаче намаля с 0,8% до 59,20 евро за акция.

В Германия  DAX 30 спечели 0,27% до 8 438,12 пункта, след като бе съобщено, че и германската икономика е отчела тримесечен ръст над предварителните предвиждания, достигнал 0,7%. Акциите на SAP AG повишиха стойността си с 1,95% до 57,45 евро за брой, а тези на Daimler AG поскъпнаха с 1,4% до 55,48 евро.

На обратния полюс се оказаха книжата на ThyssenKrupp AG, поевтинели с 1,3% до 16,63 евро за акция, след като индустриалният концерн публикува загуба за третото тримесечие на финансовата си година. Пазарната капитализация на RWE AG се сви с 4,5% до 21,36 евро за акция, след като компанията от комуналния сектор обяви спад на нетната си печалба с 38% за първата половина на годината.

Британският индекс FTSE 100 се понижи с 0,37% до 6 587,43 пункта въпреки данните на Службата за национална статистика, които показаха, че безработицата през юни се е задържала на ниво от 7,8%, но броят на подалите първоначални молби за помощи за безработни британци е намалял с 29 200 души през юли, докато очакванията на анализаторите бяха за доста по-нисък резултат.

Акциите на Vodafone Group PLC загубиха 1,2% от стойността си до 195,30 пенса, след като германският оператор на кабелни мрежи Kabel Deutschland Holding AG обяви, че предварителните обсъждания с Европейския съюз за придобиването ѝ от английската компания преминават в конструктивен дух и са в напреднала фаза.

Пазарната капитализация на Rentokil Initial PLC скочи с 6,1% до 103 пенса за акция, след като тя съобщи, че оперативната ѝ печалба от основна дейност за първата половина на годината е нараснала с 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още