IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси са близо до двуседмичен връх

На пазара липсват импулси, а някои съобщения бързо подтикват към разпродажби, коментира колебливото развитие борсов участник

19:42 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси са близо до двуседмичен връх

Европейските инвеститори зарязаха предимно сдържаното си настроение на фондовите борси от началните часове на понеделника, след като през целия ден повечето индекси се движеха между минуса и плюса. В края на сесиите обаче борсите се приземиха близо до двумесечен връх в накъсани сесии, като инвеститорите останаха предимно предпазливи да поставят големи позиции, преди да проследят важните данни по-късно през седмицата, предаде MarketWatch.

Паневропейският индекс FTSEurofirst 300 приключи сесията със слаб ръст от 0,1 на сто до 1 230,19 пункта, след като китайският бенчмарк удари седемседмичен връх.

Европейските акции се опитваха да отчетат по-висок напредък от началото на август, тъй като инвеститорите се опасяват от евентуално намаляване на британския и американския паричен стимул през следващите месеци. Индексът на сините чипове във Великобритания FTSE 100 отчете спад от 0,7% от началото на август, а днес затвори с минимална загуба от 0,1%.

За сметка на това водещият германски индекс DAX приключи сесията си на зелена територия – с плюс от 0,25% до 8359 пункта. По този начин от няколко седмици водещият германски индекс се колебае в границата между 8200 и 8400 пункта, докато в Париж CAC 40 падна с 0,1% до 4071,68 пункта.

Дълговите проблеми в Гърция и спекулациите за нов пакет от помощи за кризисната страна се отразиха първоначално зле на Dax. “На пазара липсват импулси, а освен това, разбира се такива съобщения бързо подтикват към разпродажби", каза един търговец. И еврото отчете загуби и временно падна отново под 1,33 долара.

Причина за спекулациите стана материал на списание Spiegel, според който германската централна банка Bundesbank очаква през следващата година ново финансиране за Гърция. В рамките на две помощни програми от 2010 г. насам южноевропейската страна получи от европейските си партньори и МВФ общо близо 240 млрд. евро. Говорител на Министерството на финансите на Германия направи усилие да уталожи опасенията. Тройката на ЕЦБ, ЕК и МВФ обаче потвърди наскоро, че Гърция е изпълнила всички 22 необходими мерки за строги икономии и за реформи. В допълнение говорител потвърди, че второ преструктуриране на дълга на Гърция не подлежи на обсъждание.

За анализатора на Commerzbank Луц Карповиц обаче разпалелият се наново дебат за “проблемното дете Гърция” е предупреждение. “Обхватните изчисления на Тройката вероятно не струват много, ако сега отново се установи дефицит“ пише той в свой коментар. 

Голямо движение днес отчетиха акциите на Telekom Austria AG, които загубиха 1,6% от стойността си, след като компанията отчете спад на приходите си за шестмесечието. Главните виновници за слабото представяне са Австрия и България, където TA e собственик на Mobiltel. Приходите от продажби в България отчитат спад от 18,2% за полугодието, a EBITDA пада с 25,1%.

Акциите на Ladbrokes PLC спадат с 2,6%, след като J.P. Morgan Cazenove намали оценката си за компанията за онлайн игри от "неутрално" на "надценено".  

В Dax сред най-големите губещи се числят акциите на Deutsche Börse със спад от 2,8 на сто. Търговците оправдават спада на цените с материал на Wall Street Journal, според чиято информация информационният доставчик Need To Know News (NTKN), дъщерна комшпания на Deutsche Börse, е попаднал в полезрението на американските регулатори. Допълнително акциите бяха засегнати от препоръката за продажба на Equinet.

Сред компаниите в Dax, които ще отчетат резултатите си през тази седмица, са K+S, Eon, RWE и Thyssen-Krupp – всичко това са компании, които се борят с различни трудности и едва ли ще доставят положителни импулси.

Инвеститорите се притесняват особено и за производителя на торове K+S, който от края на юли се бори със спекулациите за спад на цената на потоша. Акциите на K+S обаче в понеделник поеха по пътя за възстановяване и скочиха с 2,2%.

Акцията обаче не успява да компенсира спада си от изминалите седмици. Заради притесненията от падащи цени на тази суровина книжата загубиха временно 40% от стойността си.

Вниманието на инвеститорите днес бе привлечено и от Thyssen-Krupp. Спекулациите за скорошно капиталово увеличение натиснаха акциите с до 2%. Акцията все пак приключи сесията с ръст от 0,8 на сто. Стъпката за увеличение на капитала обаче не предстои скоро, заявява запознат със случващото се източник пред Ройтерс. Süddeutsche Zeitung обаче пише от своя страна, че концернът ще обяви плановете си още през следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още