IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да отчете по-висок икономически ръст

БВП на еврозоната може да се покачи с 0,2% след 6 поредни тримесечия на свиване на икономиките

18:25 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия може да отчете по-висок икономически ръст

Министерството на икономиката в Германия може да обяви, че икономиката на страната ще отчете ръст от 0,75 на сто през второто тримесечие, съобщава пред Bloomberg неназован източник, цитиран и от Bulgaria on Air.

По проучване на Bloomberg средният процентен ръст, който 46 анализатори очакват, е 0,6 на сто. Официалните данни ще бъдат  изнесени в сряда. Ако резултатите на най-голямата в зоната икономика са такива, това може да издърпа еврозоната от най-дългата рецесия, в която е попадала.

Отделно предварително проучване сочи, че общо БВП на региона може да се покачи с 0,2%, след като вече 6 поредни тримесечия има свиване на икономиките. В края на миналата седмица от федералното Министерство на икономиката коментираха, че икономиката на Германия се заздравява благодарение на частното потребление и индустриалното 
производство.

В енергийния сектор обаче страната не се представя толкова добре. Това е тенденция и за Европа като цяло. Компании като RWE и EON намаляват печалбите си заради по-ниските цени и продължават да намаляват пазарния си дял. Джон Мъск от RBC Capital коментира пред Bloomberg, че цените в сектора са по-ниски с 26% тази година. Очаква се през тази седмица да излязат и техните отчети за второто тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още