IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Brixit - вероятността е 50:50

През 2015 - 2016 г. ще се изясни дали Великобритания ще остане в ЕС, според анализатор

22:47 | 08.08.13 г. 2
Brixit - вероятността е 50:50

Вероятността Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) – т. нар. Brixit, се оценява на 50%, според анализаторът от Nomura Алистър Нютън, цитиран от CNBC.

Бъдещето на Острова в Еврообщността и обект на интензивни дебати през последните 18 месеца. Кулминацията на дискусиите настъпи с обещанието на премиера Дейвид Камерън през 2017 г. да се проведе референдум за членството на страната в съюза, ако партията му все още е на власт, заради ескалацията на кризата в еврозоната и необходимостта Лондон да прехвърли някои правомощия към Брюксел.

“Ще наблюдаваме събитията в следващите 12 месеца, които биха могли да засилят или да смекчат тази вероятност”, коментира Алистър Нютън. Едно от ключовите събития са предстоящите избори за Европейски парламент през май 2014 г.

Според Нютън обаче картината ще е по-ясна през 2015 или 2016 г. “Това, което е ясно, е че това не е тема, която ще бъде забравена скоро”, коментира още той.

Във Великобритания нараства подкрепата на евроскептичната партия на Найджъл Фараж. Това беше и един от факторите, които принудиха Камерън да обяви бъдещия референдум.

Според Нютън партията на Фараж ще се представи добре на предстоящите избори на Острова. Това би принудило лейбъристите, ако дойдат на власт на мястото на консерваторите на Камерън, също да проведат референдум за членството на Великобритания в ЕС.

Естествено, не е сигурно, че до референдум изобщо ще се стигне, а и не е ясно каква е позицията на повечето гласоподаватели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 10 години
ще се наиграят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
Имйте предвид, че това означава, че 2015 - 2016 ще бъдат най-сините години за Великобритания и икономиката и. Богатият 1% иска ЕС и те неведнъж са го казвали. Така че гледайте сега какво се случва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още