IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският парламент одобри мерките за борба с рецесията

За октомври се отлага повишаването на ДДС с 1 процентен пункт до 22%

12:03 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Долната камара на италианския парламент. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Долната камара на италианския парламент. Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът на Италия даде окончателното си одобрение за мерките за справяне с рекордно задържалата се рецесия в икономиката на страната след Втората световна война, включително за данъчни облекчения за компаниите, наемащи младежи на работа, но отложи планираното повишаване на ДДС, съобщи Ройтерс.

Късно снощи Камарата на депутатите одобри мерките с 265 гласа „за“ при 118 „против“.

Пакетът отлага влизането в сила на увеличаването на ДДС с 1 процентен пункт до 22% за октомври. То трябваше да започне да се прилага от юли според решение, взето от предишното правителство на Марио Монти в края на 2011 г. с цел да бъде повишено доверието на инвеститорите в италианските публични финанси в разгара на дълговата криза в еврозоната.

Около 800 млн. евро ще бъдат заделени за инициативи, осигуряващи стимули за компаниите да наемат млади италианци, които през последните 6 месеца са били без работа или дори не са търсили работно място.

Италианският премиер Енрико Лета многократно е заявявал, че осигуряването на работа за младите хора е най-големият приоритет на коалиционното правителство, което оглавява. Младежката безработица в страната нарасна до почти 40%, надхвърляйки повече от 3 пъти средното ниво на показателя.

Икономиката на Италия, която е трета по големина в еврозоната, се сви за 8-мо поредно тримесечие през периода април-юни.

Крехката правителствена коалиция е разтърсвана от разногласия за най-добрия начин за разпределяне на ограничените ресурси, за да бъде върната икономиката към растеж. Приетите мерки представляват компромис между двете големи фракции в управляващия блок – дясноцентристката партия Народ на свободата на Силвио Берлускони и лявоцентристката Демократическа партия, предвождана от Гулиелмо Епифани, чийто член е и Лета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още