IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесени настроения на европейските финансови пазари

Борсовите участници в Европа обаче са оптимисти, че скоро индексите ще продължат победната си серия

19:26 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Смесени настроения на европейските финансови пазари

Преди през следващите дни сезонът на отчетите отново да „забръмчи“ на високи обороти, днес европейските борси не успяха да намерят ясна посока. След като в предиобедните часове повечето индекси се представяха преди всичко положително, към края на сесиите преобладават червените краски.

Водещият германски индекс Dax приключи сесията с лек спад от 0,1% до 8383 пункта. MDax се повиши леко с 0,3 на сто до 14 652 пункта, а TecDax скочи с 0,7 на сто до 1009 пункта. Водещият общоевропейски бенчмарк EuroStoxx 50 загуби 0,06 на сто от стойността си до 2809 пункта, предаде DPA. 

В Лондон FTSE 100 падна с 0,43% до 6619,58 пункта, а в Париж CAC 40 нарасна с 0,11% до 4049,97 пункта.

Борсовите участници в Европа обаче са оптимисти, че скоро индексите ще продължат победната си серия към рекордите. Dax е само на 170 пункта от своя рекорд на всички времена от 8557 пункта, който бе постигнат на 22-и май. Инвеститорите обвързват надеждите си с това, че Фед няма скоро да приключи с политиката си за подкрепа на пазарите чрез програмата за закупуване на облигации.

Пазарните участници са в очакване на изявлението на председателя на подразделението на Фед в Далас Ричард Фишър, което се предвижда да започне в 18:45 часа българско време.

Всяка публична реч на представителите на американската централна банка е следена с особен интерес от инвеститорите за сигнали относно бъдещето на мащабната 85-милиардна програма за изкупуване на ДЦК и ипотечни облигации.

"След последните по-скоро слаби данни за пазара на труда много инвеститори се съмняват, че Фед през септември ще намали своята програма за покупки на облигации", заяви Майкъл Хюсън, анализатор в CMC Markets, в коментар.

Федералният резерв обвързва ограничението на покупки на облигации с устойчивото подобрение на пазара на труда в САЩ.

Стабилизиращ ефект брокерите намериха у индекса на бизнес активността в еврозоната.  Индексът на бизнес активността, изчисляван от Markit, е нараснал до 50,5 пункта през юли от 48,7 пункта през предходния месец, надхвърляйки границата от 50,0 пункта, която разделя разширяването на активността от нейното свиване, за пръв път от януари 2012 г. Окончателният резултат бе коригиран минимално в посока на повишение спрямо предварително обявените 50,4 пункта.

Сред губещите в Европа отново са акциите на K+S. Книжата на компанията за сол и тор от дни трябва да се справят с перспективата за значително по-ниски цени на поташ. В началото на седмицата акцията падна с още 6,8%, а от миналия понеделник насам K+S загуби повече от 30 на сто от пазарната си капитализация. Редица анализатори се опасяват, че компанията може да загуби мястото си в индекса.

Надолу потеглиха и книжата на RWE, които се обезцениха с над 2 на сто, след като анализаторите остават скептично настроени за финансовите резултати на компанията.

Акциите на най-голямата европейска банка – HSBC, поевтиняха с 4,6%, след като финансовата институция публикува по-лоши от очакванията резултати. Печалбата преди данъци и лихви за шестте месеца е 14,07 млрд. долара, а приходите също разочароват, като са в размер на 34,37 млрд. долара. От компанията отдават понижението на забавящия се икономически растеж на азиатските пазари, визирайки най-вече Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още