IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

British Gas се готви да предложи безплатен ток през уикенда

Мярката цели справяне с нестабилното натоварване на мрежата през почивните дни

09:36 | 03.08.13 г.
British Gas се готви да предложи безплатен ток през уикенда

Британската компания British Gas готви мерки, с които да се справи с намаленото потребление през събота и неделя. Една от стъпките е доста алетрнативна за сектора в Европа – безплатно електричество в събота, когато потреблението е най-ниско, пише CNBC.

С безплатния пакет компанията, собственост на Centrica, се надява да се справи с нестабилното натоварване на мрежата през почивните дни.

Безплатен ток през почивните дни се предлага в някои щати на САЩ, уточнява още компанията. Възможно е мярката да бъде предложена на потребителите на Острова към средата на 2014 година.

За да могат да се възползват от тази мярка обаче потребителите на British Gas трябва да имат т.нар. „умни” електромери, които изпращат автоматично данните за потреблението на потребителите в системата на доставчика. На този етап такива устройства имат 1 млн. от британските клиенти на British Gas. Плановете на компанията са обаче до 2020 година на всяко домакинство да бъде монтиран „умен” електромер.

Схемата за безплатно електричество обаче няма да бъде прехвърлено и към другите услуги, които предлага компанията. Доставката на газ например ще си остане на същата цена, а повечето домакинства във Великобритания всъщност са газифицирани и сметките за газ се отнасят за по-голямата част от енергийното им потребление.

Безплатният ток среща и своите критици. Мярката на компанията ще окуражи употребата на електричество точно в момент, когато Стария континент търси начини за намаляването на емисиите парникови газове.

Великобритания е една от страните в Европа, която изостава с целите, заложени в плановете за производство на енергия от възобновяеми източници. Страната хвърли много средства за разработване на метод за добиване на електричество с помощта на океанските вълни. Идеята обаче не се оказа много продуктивна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още