IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха седмицата на двумесечен връх

Данните за разкритите нови работни места извън земеделския сектор в САЩ обаче се отразиха неблагоприятно на някои от големите индекси

20:23 | 02.08.13 г. 2
Европейските борси приключиха седмицата на двумесечен връх

Повечето европейски борси приключиха днешната сесия на положителна територия благодарение на акциите на застрахователните компании от региона, но част от индексите в големите икономики в региона бяха повлияни неблагоприятно от данните за новите работни места в САЩ, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,28% до 304,15 пункта, изкачвайки нов двумесечен връх и отчитайки печалба от 1,8% през седмицата, като във всяка от сесиите завърши на зелено.

„Дълго време смятахме, че решението на Фед за свиване на стимулите зависи от ръст на новите работни места извън земеделския сектор в САЩ в диапазона 175 000 - 200 000 до края на лятото. Макар че днешният доклад остана с малко под този диапазон, 3-месечната и 6-месечната средна се задържат в тези граници“, посочва в своя бележка Анета Марковска, старши икономист за САЩ във френската банка Société Générale, визирайки американския Федерален резерв.

„Преди следващото заседание на Федералната комисия за отворения пазар ще бъде публикуван още един доклад за заетостта и ако последният спад в първоначалните молби за помощи за безработни е някакъв индикатор, тя би трябвало да е стабилна. Поради тази причина макар да признаваме, че днешните данни бяха разочароващи, запазваме виждането си, че Фед ще започне да намалява покупките на активи след септемврийското заседание“, добавя тя.

След поредица от добри отчети застрахователните компании в Европа регистрираха едни от най-силните печалби в днешната сесия. Акциите на Zurich Insurance Group AG повишиха стойността си с 1,5% до 252,90 швейцарски франка за брой, а тези на Swiss Re AG поскъпнаха с 1,4% до 74,75 швейцарски франка.

Британският индекс FTSE 100 отстъпи с 0,51% до 6 647,87 пункта, но запази седмична печалба от 1,4%. Пазарната капитализация на Royal Bank of Scotland Group PLC намаля с 3,3% до 322,50 пенса за акция, след като тя назначи Рос МакЮън за свой главен изпълнителен директор и въпреки обявената нетна печалба от 535 млн. паунда за първата половина на годината при загуба от 2,03 млрд. паунда за периода януари-юни 2012 г.

Акциите на Man Group PLC обаче прибавиха 9,5% към стойността си до 91,50 пенса, след като инвестиционната компания обяви, че през първата половина на годината се е върнала към печалба преди облагането с данъци, а тези на International Consolidated Airlines Group PLC поскъпнаха с 6,7% до 317 пенса, след като компанията-майка на British Airways публикува по-добра от очакваната оперативна печалба през второто тримесечие от 245 млн. евро.

В Германия DAX 30 изгуби едва 0,05% до 8 406,94 пункта, но за седмицата остана на печалба от 2%. Пазарната капитализация на Allianz SE се разшири с 0,9% до 119,81 евро за акция, след като нетната печалба на застрахователната компания през второто тримесечие нарасна с 27%.

Френският индекс CAC 40 се повиши с 0,07% до 4 045,65 пункта, увеличавайки положителния си резултат за седмицата до 1,9%. Акциите на AXA SA поскъпнаха с 2,2% до 17,13 евро, след като тя обяви ръст на оперативната си печалба за първата половина на годината от 14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ihrivanov
преди 10 години
Абе пич , ти нямали да мирнеш с тези чипове . Малко прекаляваш , не е нужно да повтаряш, читателите са интелигентни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още