IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на K+S се срутиха до около 18 евро за брой

Руският конкурент „Уралкалий“ потвърди оценката си за срив в цената на калиевия карбонат

14:06 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Власислав Баумгертнер: Световната средна цена на калиевия карбонат, която в момента е около 400 долара на тон, ще се понижи през втората половина на годината под границата от 300 долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Власислав Баумгертнер: Световната средна цена на калиевия карбонат, която в момента е около 400 долара на тон, ще се понижи през втората половина на годината под границата от 300 долара. Снимка: Ройтерс

Без спирачки надолу се движи в четвъртък курсът на акциите на K+S. Сякаш многобройните понижения на оценките на редица анализатори не бяха достатъчни, ами за капак и конкурентът „Уралкалий“ отново настъпи срещу германците.

Главният изпълнителен директор на руското дружество Власислав Баумгертнер отново подкрепи изказването си за драстична промяна в стратегията си и за срив в цената на поташа и предупреди за консолидация в индустрията. Някои производители на поташ (калиев карбонат) може и да изчезнат от сцената, каза той. Така първите опити за възстановяване на ниво от 20 евро за брой, бяха възпрени, пише Wall Street Journal.

Цената на акцията на K+S във Франкфурт към 13:30 часа българско време е малко над 18 евро. Така само за два дни пазарната капитализация на германската компания се сви с над една четвърт, а от март насам акциите се обезцениха наполовина. 

„Днес „Уралкалий“ отново се изяви и изрично подчерта производствените разходи като най-важен фактор за оцеляване в индустрията", отбелязва трейдър. Баумгертнер пък подчертава, че повечето компании може да изчезнат в хода на консолидацията в индустрията заради твърде високи производствени разходи. 

„Твърденията са много интересни, защото „Уралкалий“ има най-ниските производствени разходи, а K+S - най-високите", отбелязва анализатор. Същевременно „Уралкалий“ може да увеличава производството си почти произволно, с което да компенсира спада на цените. K+S обаче не може да направи това, защото работи с пълен капацитет на производствата си.

И анализаторите от Morgan Stanley смятат, че за K+S съществува най-голям риск от спад в цените. "K+S се намира в грешния край на кривата на разходите със средна цена за тон от 260 долара", посочват експертите. Един срив на цената на поташа под 300 долара за тон, каквото е предвиждането на руската компания от вторник, може да унищожи цялата печалба на акция на K+S за 2014 г.“. 

Експертите очакват, че намаляване на цената на поташа с 1% може да смали с около 2 на сто оперативната печалба на K+S.

Анализаторите на различни банки реагираха с вълна от понижаване на прогнозите си за курса на K+S и съветват за продажба на акциите. Новите целеви цени варират около 16 евро за акция при UBS, 17 евро при JP Morgan, 15 евро при Deutsche Bank и едва 14 евро при Commerbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още