IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания и Германия насърчиха европейските борси

Данните от Мадрид са знак за възстановяване, коментира анализатор

19:19 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания и Германия насърчиха европейските борси

Европейските фондови пазари отчетоха ръстове в накъсано темпо във вторник, след като данни за оптимистичните германски потребители и испанските икономически данни за растежа компенсираха смесените новини за финансовите корпоративни отчети, предаде MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,1% до 299,43, след като през целия ден се люлееше между малки печалби и загуби.

"Позитивните настроения на пазар от последните няколко сесии продължи и сега. В същото време има ниска ликвидност и ние не виждаме големи обеми. Има известно настроение за изчакване преди ключовите събития, които предстоят", казва Предраг Джукич, старши дилър в CM Capital Markets в Мадрид.

Сред потенциално важните за пазарите събития през идните дни са политически решения от страна на Европейската централна банка, Банката на Англия и американската Федерална комисия по отворения пазар, както и данни за растежа на САЩ и данни за заетостта.

Паневропейският индекс отвори на положителна територия във вторник, след като изследователски институт GfK публикува данни за потребителското доверие. Добрите перспективи пред заетостта и умерената инфлация изтласкаха потребителското доверие в Германия до нов шестгодишен връх, съобщиха от GfK, цитирани от MarketWatch. Данните са допълнителна индикация, че частното потребление ще е основният двигател на растежа на най-голямата икономика в Европа, отбелязва изданието.

Германският основен индекс DAX 30 приключи сесията с лек ръст от 0,2% до 8 271,02 пункта. Британският индекс FTSE 100 добави 0,2% до 6 570,95 пункта, докато френският водещ бенчмарк CAC 40 нарасна с 0,5% до 3 986,61 пункта. В Испания IBEX 35 скочи с 1% до 8456,50 пункта,  след като според статистическата служба на страната икономиката ще се свие само с 0,1% през второто тримесечие, което се разглежда като знак за положителен обрат. „Това мое да е знак за край на рецесията и ново начало. Очакванията са, че третото тримесечие на годината може да покаже не спад, а нулев ръст“, заяви Дукич. 

Централна тема във Франкфурт бе спадът на цените на акциите на K+S с един от най-големите дневни сривове в Dax. Песимистичните изявления на руската минна компания Уралкалий предизвика шок в цялата индустрия.

В течение на сесията цената се срина с до 27 на сто до шестгодишно дъно от 19,40 евро, а след това се възстановиха слабо. Все пак спадът е значителен – 20%.

Също стремително надолу полетя цената на акциите на Deutsche Bank, чиято нетна печалба за второто тримесечие се сви наполовина. Печалбата на най-голямата европейска банка за второто тримесечие е спаднала с 49% на годишна база до 334 млн. евро, след като банката трябваше да заделии провизии за 600 млн. евро (с което те достигат 3 млрд.) за покриване на съдебни разноски. Заради преди това обявените добри резултати на редица американски банки разочарованието бе още по-голямо. Акциите се сринаха с 3,9 на сто. 

Също така и акциите на Infineon бяха сред губещите днес, след като снощи се свиха с 4,1%. На сутринта имаше временно възстановяване от 4,8 на сто. Компанията леко завиши прогнозата си за цялата година. "В крайна сметка силните данни на Infineon не са изненада. Инвеститорите са доволни от вдигната перспектива и сега вземат печалбите си", казва дилър. В крайна сметка акцията отчете силен дневен спад от 3,7% до 6,75 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още