IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси откриха седмицата с минимални движения

Рекламните компании попаднаха под светлината на прожекторите след мащабното сливане на Publicis Groupe и Omnicom

19:37 | 29.07.13 г.
Европейските индекси откриха седмицата с минимални движения

Фондовите пазари в Европа отбелязаха втора поредна колеблива сесия, въпреки част от големите сделки по сливания и придобания, които се осъществиха на Стария континент.

Европейският бенчмарк Stoxx Europe 600 добави минималните 0,1% след понижението от 0,2% в предходната сесия в петък, предаде МаrketWatch.

Акциите на Elan скочиха с 3,7%, след като американският производител на генерични лекарства Perrigo обяви закупуването на ирландската биотехнологична компания в сделка на стойност 8,60 млрд. долара. Акциите на Perrigo от своя страна губят 5,5% в търговията в САЩ.

Рекламните компании също попаднаха под светлината на прожекторите, след като Publicis Groupe и Omnicom Group обявиха в неделя сливането си, което се превърна в най-голямата сделка в историята на индустрията. Новата компания Publicis Omnicom Group ще има обща пазарна капитализация от 35,10 млрд. долара, изпреварвайки настоящия пазарен лидер WPP PLC.

Акциите на Publicis отбелязаха ръст от 2,1% в Париж, докато Omnicom придоби 3 на сто.

Въпреки мащабната сделка френският индекс CAC 40 остана без изменение. В Германия DAX 30 се повиши с 0,2%, докато в Лондон FTSE 100 отбеляза минимален ръст от 0,1 на сто.

Акциите на Danone се изкачиха с 3,2%, след като производителят на млечни продукти отчете 6,7-процентов ръст на печалбата за периода април-юни, надхвърляйки оценките на анализаторите.

Ценните книжа на Essilor International SA скочиха с 6,20%, след като производителят на контактни лещи обяви, че ще придобие 49% от акциите в Transitions Optical Inc. като част от стратегията си за растеж. От Essilor също така оповестиха закупуването на 100% от акциите на Intercast Europe SpA.

На другия полюс се намираше Credit Agricole, чиито акции изгубиха 1,40%, след като JP Morgan Cazenove намали перспективата пред френската финансова компания до ниво „neutral“ от „overweight“.

Barclays PLC изгуби 3,50% в Лондон на фона на спекулациите, че банката ще увеличи капиталовите си нива чрез издаване на нови ценни книжа.

Акциите на TNT Express NV се смъкнаха с 4,6%, след като куриерската компания отчете загуба пред приключилото на 30-ти юни тримесечие. От дружеството се аргументираха с тежките условия за търговия на Стария континент с оглед на продължаващата рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 29.07.13 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още