IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вложителите в Bank of Cyprus ще изгубят 47,5% от негарантираните си депозити

Мярката е част от условията за предоставяне нa спасителен заем в размер на 10 млрд. евро

18:54 | 29.07.13 г. 2
Вложителите в Bank of Cyprus ще изгубят 47,5% от негарантираните си депозити

Правителството на Кипър обяви, че вложителите в най-голямата банка на острова – Bank of Cyprus, ще изгубят 47,5 на сто от негарантираните си депозити над 100 000 евро, предаде РИА Новости. Новината бе съобщена от говорителят на управляващите Виктор Пападопулос на брифинг в Никозия.

Няколко местни медии съобщиха в неделя, че представителите на кипърското финансово министерство, Централната банка на страната и „Тройката“ кредитори (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд) са постигнали споразумение 47,5% от негарантираните депозити над 100 000 евро да бъдат иззети в полза на държавата.

Въпреки това, по-рано през днешния ден източник от Министерството на финансите опроверга информацията, заявявайки, че преговорите все още продължават. Според съобщения в кипърските медиите, правителството е настоявало мярката да засегне 42,5% от негарантираните средства.

Решението за принудително привличане на средства от собствениците на депозити над 100 000 евро бе прието от Еврогрупата през март като условие за предоставяне на необходимия на страната спасителен заем.

Първоначалните информации, които се появиха в кипърските медии, бяха, че размерът на "подстрижката" на депозитите ще засегне 37,5% от средствата, като в замяна вложителите ще получат акции на банката.

Конфискацията на близо половината от негарантираните депозити над 100 000 евро е част от условията за предоставяне на кредит на островната страна в размер на 10 млрд. евро.

Първият транш от 3 млрд. евро бе отпуснат в края на май тази година. Очаква се решението за втория транш да бъде обсъдено от Еврогрупата в средата на септември.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Не е държавна - държавата е използвана от по-високо ниво само за предтекст! Натиска е бил от "по-високо" и с "цел" -> Тя от своя страна е "принудила" банките да ги дадат тези пари другаде /гръцки ДЦК/... или по-скоро държавата е принудила "свободно-пазарните УЖ субекти" да инвестират НЕпазарно и ето един малък резултат:"Двете най-големи банки Bank of Cyprus и Лаики между 2007 и 2012 г. са отпуснали заеми за милиони на парламентаристи, общинари и бизнесмени, които след това не са погасени изцяло или отчасти." - това показва симбиозата и обвързаността на привидно несвързани институции /несвободата/ на независимия /зависим/ пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Тялото
преди 10 години
Това му се вика държавна кражба. На кого да се оплачеш в този случай?ЕС(СР)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още