IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната на екологичната политика на Меркел води до ръст на вредните емисии

За втора поредна година страната може да увеличи емисиите вредни газове след решението от 2011 г. за затваряне на атомни електроцентрали

08:46 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Електростанцията на въглища Scholven на EON край германския град Гелзенкирхен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Електростанцията на въглища Scholven на EON край германския град Гелзенкирхен. Снимка: Архив Ройтерс

Газовите електростанции, които работят най-вече по обед, когато потреблението достига своя връх, губят пари заради увеличаващия се брой на конкурентите им, произвеждащи електроенергия от вятър или слънце, която е с по-ниска себестойност.

Ако оператори на електростанции, работещи на въглища, въведат свои мощности в действие от началото на следващия месец, те ще получават печалба от 8,89 евро на мегаватчас, сочат изчисления на Bloomberg, базирани на цените на въглищата, на електроенергията и на квотите за вредни емисии. Работещите на газ електростанции биха реализирали загуби от 18,74 евро на мегаватчас.

„Електростанциите на въглища са единствените, които могат да действат на печалба в момента и затова делът постоянно се увеличава“, заяви Клаудия Кемферт, която ръководи подразделението за енергетика на базирания в Берлин институт.

Сертификатите за компенсирането на тон въглероден двуокис на пазара на въглеродни емисии в ЕС струват средно по 4,32 долара от началото на годината досега в сравнeние със 17,18 долара през 2008 г. При толкова ниски цени въглищата определено са предпочитани.

Най-големият корпоративен емитент на въглероден двуокис в Европа RWE AG е произвел през първото тримесечие 62% от електроенергията от въглища. През последната година компанията се облагодетелства от понижаващите се цени на горивата и на разходите за отделяния въглероден двуокис в схемата за търговия с въглеродни емисии.

Най-голямата компания за комунални услуги в Германия EON SE заяви през юли, че през октомври ще затвори губещата си 430-мегаватова газова електроцентрала Malzenice в Словакия. Тя ще запази дейността на газовата електроцентрала Irsching в германската провинция Бавария след споразумение, сключено с германския енергиен регулатор, което ще я върне към печалба.

“Тенденцията за нарастване на германските емисии от въглероден двуокис е притеснителна“, каза Кемферт. „Защитата на климата е ключова цел на правителството и вредните емисии би трябвало да намаляват, а не да се увеличават“, подчерта тя.

Природозащитниците също обърнаха внимание на промяната, която заплашва да подхрани предизборните спорове. „Увеличената употреба на въглища е катастрофална за политиката по отношение на климата и е лош признак за напредъка, който осъществява Германия в рамките на енергийния преход“, заяви Гералд Нюбауер, пропагандатор за  Greenpeace, който на 26 юли протестира срещу добива на лигнитни въглища на повърхността в 3 участъка в Берлин и в съседния Бранденбург. „Правителството на Меркел вече не полага достатъчно усилия, за да защитава климата“, добави той.

Самият канцлер също изрази опасения по отношение на промяната, заявявайки на конференция за енергетиката, проведена на 12 юни в Берлин, че предпочитанието на пазара към въглищата пред отделящия по-малко вредни емисии природен газ „не може да бъде правилното решение в дългосрочен план“.

Говорителят на германското министерство на околната среда Юрген Маас посочи на 26 юли, че ведомството следи развитието на процеса със сериозна загриженост, но отказа коментар по всички останали въпроси, отбелязват от Bloomberg.

“Климатичните промени съвсем откровено се смъкнаха до обратната страна на листа в списъка с политическите приоритети“, изтъкна на 10 юни изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Мария ван ден Хувен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още