IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната на екологичната политика на Меркел води до ръст на вредните емисии

За втора поредна година страната може да увеличи емисиите вредни газове след решението от 2011 г. за затваряне на атомни електроцентрали

08:46 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Електростанцията на въглища Scholven на EON край германския град Гелзенкирхен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Електростанцията на въглища Scholven на EON край германския град Гелзенкирхен. Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се замърсяването на въздуха в Германия да нарасне за втора поредна година, след като решението на канцлера Ангела Меркел от 2011 г. да бъдат изключени 8 от най-старите атомни електроцентрали в страната  накара компаниите да използват повече въглища, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на съветващия правителството на страната Германски институт за икономически изследвания.

Ако предвижданията се оправдаят, това би бил първият случай най-малко от края на 80-те години на ХХ век на 2 последователни години на увеличаване на вредните емисии, подчертават от американската агенция.

Германия, която се опитва да води европейските усилия за защита на околната среда, вероятно ще увеличи обема на вредните емисии през 2013 г., след като и през миналата година отчете ръст от 1,5%, посочват от института. По данни на германското министерство на околната среда, публикувани през февруари, страната е емитирала еквивалента на 931 млн. тона въглероден двуокис през 2012 г., докато година по-рано показателят е бил 917 млн. тона.

„Трябва да гарантираме, че това е изключение и че няма да се превърне в повтаряща се тенденция“, заяви тогава германският министър на околната среда Петер Алтмайер.

През първото тримесечие компаниите за комунални услуги увеличиха вноса на въглища с 25% до 10 млн. тона, съобщиха на свой ред от германската Асоциация на вносителите на въглища.

Суровината е източник на най-високо замърсяване сред изкопаемите горива, а учените я обвиняват за приноса ѝ към глобалното затопляне. Въглищата са и по-евтини от природния газ за производството на електроенергия, но помагат максимално замърсителите да печелят дял в комбинацията от енергийни източници в най-голямата икономика в Европейския съюз.

От Bloomberg  твърдят, че с оглед на предстоящите през септември общи избори резултатът се очертава като удар за канцлера, която е бивш министър на околната среда, помогнала за постигане на споразумението от Киото и за подписването на Киотския протокол, който ограничава емисиите на въглеродния двуокис и останалите вредни газове. Страната понижи емисиите на вредни газове с 25,5% от 1990 г. до 2011 г., надхвърляйки дори ангажиментите си към Киотския протокол, но по-нататъшното свиване явно ще се окаже трудно, констатират от американската агенция.

Зелената партия, която е втора опозиционна сила в Германия, е срещу изграждането на нови електростанции, работещи на въглища, и отдава предпочитания на природния газ.

Меркел реши германските АЕЦ да спрат работа след земетресението в Япония през март 2011 г. и последвалите го вълни цунами, които доведоха до стопяване на реактор на Tokyo Electric Power Co край град Токушима. Останалите 9 работещи 9 ядрени реактора трябва да бъдат изведени от експлоатация до 2022 г.

За да компенсира недостигащите количества, правителството иска от компаниите за комунални услуги да построят съвременни газови и въглищни генератори с обща мощност от 10 000 мегавата още през това десетилетие, като те трябва да заменят старите електростанции.

Мерките на кабинета обаче доведоха до бум в изграждането на производството на енергия, добивана от силата на вятъра и слънчевите лъчи. Правителството се опитва да утрои дела на електроенергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници, която ще се потребява в Германия към 2050 г.

До момента обаче основно електростанции, работещи на въглища, са получили лицензи за дейност. 6 електростанции на въглища с общ капацитет от 4 536 мегавата трябва да започнат производство в Германия преди края на годината, сочат данни на националния енергиен регулатор Bundesnetzagentur. От старите електростанции на въглища ще бъдат затворени 4 с обща мощност от 623 мегавата.

Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още