IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair с 21% спад на печалбата за второто тримесечие

Печалбата на нискотарифния авиопревозвач е била засегната от по-високите разходи за гориво и по-ранния Великден тази година

11:43 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ryanair с 21% спад на печалбата за второто тримесечие

Печалбата на нискотарифния авиопревозвач Ryanair е спаднала рязко заради растящите разходи за гориво и по-ранния Великден тази година, съобщава ВВС. 

Нетната печалба през второто тримесечие (първо фискално за компанията) е намаляла с 21% на годишна база до 78 млн. евро. въпреки ръста от 5% в приходите.

От Ryanair завиха, че спадът е бил очакван и че все още смятат, че ще изпълнят прогнозата си за печалбата за цялата фискална година в размер на 570-600 млн. евро.

През първото тримесечие разходите за гориво са нараснали с 6%, и сега съставляват 47% от всички. В допълнение на това Великден се падна по-рано тази година и по тази причина приходите, свързани с празника влязоха в предходното тримесечие.

Според главния изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри перспективите пред компанията за цялата година остават предпазливи.

„Пазарните условия са трудни, като рецесията, мерките за икономии, високите разходи за горива и прекомерните държавни данъци (последно в Белгия) засегнаха търсенето в сектора“, посочва О'Лиъри.

Той добавя, че все още очаква трафикът на компанията да нарасне с 3% за цялата година до 81,5 млн. пътника, след подобен ръст през първото тримесечие до 23,2 млн.

През март Ryanair даде поръчка на Boeing за 175 самолета на стойност 10,3 млрд. паунда (15,6 млрд. долара), които ще бъдат досавени между 2014 и 2018 г. Сделката ще увеличи флотилията на копманията до 400 самолета.

През февруари ЕК блокира третия опит на авиокомпанията да придобие своя конкурент Aer Lingus, в който вече държи 30%. Комисията се опасява от намаляване на конкуренцията за сметка на потребителите.

Майкъл О'Лиъри в момента предлага делът в Aer Lingus на всеки конкурент, който успее да си осигури над 50% в авиопревозвача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още