IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниските цени на въглеводородните суровини понижиха печалбата на Total

Увеличението на производството през второто тримесечие се дължи на разработваните нови находища в Нигерия и Северно море

13:20 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-ниските цени на въглеводородните суровини понижиха печалбата на Total

Френската добивна компания Total SA обяви в петък, че коригираната ѝ нетна печалба през второто тримесечие е спаднала с 3% до 2,7 млрд. евро спрямо 2,8 млрд. година по-рано, предава MarketWatch.

Спадът е продиктуван от по-ниските цени на въглеводородните суровини и спада в продажбите на резервите за рафиниране, които са се смъкнали с 4 на сто до 46,97 млрд. евро в сравнение с 49,14 млрд. евро за същия период на 2012 г.

Оповестените резултатите се оказаха много близо до очакванията на анкетираните от Dow Jones Newswires анализатори, които предвиждаха коригирана нетна печалба от 2,67 млрд. евро за периода април-юни.

Средната цена на търгувания на Лондонската борса петрол сорт брент през второто тримесечие бе 102,4 долара за барел, или спад от 5% в сравнение с година по-рано. Резервите за рафиниране в Европа от своя страна спаднаха с 37% до 24 долара за тон.

Компанията отчете за първи път от три години насам нетно увеличение на добива на въглеводородни суровини, който възлиза на 2,29 млн. барела петролен еквивалент дневно спрямо 2,26 млн. година по-рано.

Увеличението на производството през второто тримесечие се дължи на разработваните нови находища от страна на компанията, в това число Ибева в Нигерия и Елгин-Франклин в Северно море. От Total SA отбелязаха, че "като цяло, повишаването на производството е свързано с подобряването на условията на сигурността в Йемен".

Главният изпълнителен директор на компанията Кристоф дьо Mаржери заяви, че резултатите през второто тримесечие показват "силната устойчивост нагоре по веригата, въпреки по-ниските цени на въглеводородните суровини". Той посочи също, че компанията очаква да се възползва "от серията стартиращи предприятия през следващите няколко години".

"Компанията пожъна първите облаги от програмата си за преструктуриране. Въпреки това, по-нататъшни промени все още са необходими с цел укрепване на позициите", добави още дьо Маржери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още