IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селскостопанският бизнес на BASF спаси приходите на компанията

Нетната печалба се е свила с 4% през второто тримесечие

18:58 | 25.07.13 г.
Селскостопанският бизнес на BASF спаси приходите на компанията

BASF отчете днес ръст на приходите през второто тримесечие заради засиленото търсене в САЩ и развиващите се пазари, съобщи MarketWatch.

Звеното на компанията за газ и петрол, както и селскостопанският бизнес, са компенсирали свитото търсене на промишлени химикали.

“В светлината на предизвикателните условия нашият бизнес се представи добре през първата половина на годината. Бизнесът ни с продукти за растителна защита е допринесъл значително за ръста на продажбите и приходите”, коментира изпълнителният директор на компанията Курт Бок.

Нетната печалба на BASF за периода април – юни се е свила с около 4% на годишна база до 1,16 млрд. евро. Приходите са регистрирали ръст от 3% до 18,4 млрд. евро. За сравнение, анализатори, анкетирани от Dow Jones, очакваха нетна печалба за тримесечието от 1,3 млрд. евро и приходи в размер на 18,36 млрд. евро.

Коригираната печалба на компанията преди лихви и данъци възлиза на 1,8 млрд. евро, докато прогнозата на анализатори беше за 1,97 млрд. евро.

BASF потвърди очакванията си за цялата 2013 г., като допълни, че ще продължи да работи в посока повишаване на приходите и коригираната печалба преди лихви и данъци. Компанията обаче не очаква търсенето на химикали да се ускори до края на годината.

“Въпреки това ние все още целим да надвишим нивото на продажбите от 2012 г. и печалбата преди лихви и такси и без еднократни ефекти. Постигането на нашата цел за печалбата е по-голямо предизвикателство, отколкото очаквахме в началото на годината”, коментира Бок.

Числата обаче сочат, че BASF вероятно ще устои на цикличната буря в химическата индустрия, за разлика от конкурентите на концерна. Печалбата на американската DuPont Co. например се понижи с 12 на сто през второто тримесечие точно заради свития бизнес с химикали.

Холандският производител на бои и специализирани химикали Akzo Nobel NV също обяви разочароващи резултати за тримесечието и се опитва да ускори осъществяването на плана за преструктуриране, за да постигне финансовите си цели за 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още