IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестима нови министри положиха клетва в Португалия

Промените целят стабилизиране на правителството на премиера Педру Пасуш Коелю след настъпилата политическа криза

14:31 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шестима нови министри положиха клетва в Португалия

Шестима нови министри вече са част от състава на португалското правителство. Така общият брой на ведомствата се увеличава от 12 на 14, а представителите на Народната партия в кабинета стават четирима.

Промените целят както стабилизиране на правителството на премиера Педру Пасуш Коелю след настъпилата политическа криза, така и успешното реализиране на спасителната програма на страната, предава Bulgaria On Air, позовавайки се на Ройтерс.

Важна промяна е назначаването на лидера на Народната партия Пауло Портас, който вече е вицепремиер и главен преговарящ с международните кредитори по изпълнението на спасителната програма на страната. Назначението му се приема резервирано от инвеститорите, тъй като той е привърженик на мерките за икономии.

Антонио Перес Лима застава начело на икономическото министерство, заменейки на поста независимия Алваро Перейра. За външен министър пък е назначен Руи Мачете от Социал-демократическата партия.

Новосъздадените министерства преразпределят няколко ресора – околна среда, териториално управление и енергетика.

В неделя президентът на страната Анибал Силва отхвърли възможността за предсрочни избори и заяви, че правителството трябва да остане до края на мандата си. Условието беше да бъдат предприети спешни мерки, които да осигурят безпроблемното приключване на спасителната програма на Португалия на стойност 78 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още