IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Португалия потвърди ангажимента си за възстановяването на страната

Ще възстановим доверието без да повдигаме съмнения за това, през което преминаваме, коментира Педро Пасуш Коельо

09:36 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Педро Пасуш Коельо.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Педро Пасуш Коельо. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Португалия Педро Пасуш Коельо увери, че ще работи решително за възстановяването на инвеститорското доверие в затруднената икономика, както и че ще изпълни спорната спасителна програма на стойност 78 млрд. евро, съобщи FT.

Изданието припомня, че президентът на страната Анибал Каваку Силва подкрепи Коельо и отхвърли възможността за провеждането на предсрочни избори. Това доведе до поскъпване на португалските облигации и акции и поднови надеждите на инвеститорите, че Лисабон ще може да продължи с обещаните реформи и да постигне поставените от кредиторите цели.

Въпреки въздишката на облекчение обаче представители на международните кредитори на страната се опасяват, че заради политическата нестабилност (коалиционният партньор на Коельо се оттегли от правителството заради мерките за икономии и почти го събори от власт) е много по-вероятно Португалия да потърси нова спасителна помощ след приключването на настоящата програма през следващата година.

Политическата ситуация доведе отново до рязък ръст на лихвите по португалските облигации заради опасенията, че твърдата позиция на Педро Пасуш Коельо да продължи с курса на икономии ще доведе до разпад на управляващата коалиция.

Президентът Анибал Каваку Силва призова управляващите и опозицията да се обединят и да стигнат до „пакт за национално спасение“, което обаче не се случи. Въпреки провала на преговорите премиерът отново призова политиците да намерят начин да преодолеят различията помежду си.

„Ще възстановим доверието без да повдигаме съмнения за това, през което преминаваме. Да, искаме да довършим спасителната програма по план“, коментира португалският министър-председател.

От Европейската комисия обаче изглежда не са особено притеснени за ситуацията в Португалия, въпреки че страната отложи мисията на инспекторите на „тройката“ кредитори. „Правителството работи, има и парламентарно мнозинство“, коментира говорителят на комисията по икономическите въпроси Саймън О'Конър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още