IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците очакват централната банка да вдигне основния лихвен процент

Домакинствата на Острова са по-предпазливи по отношение на бъдещето и са променили потребителските си навици

15:45 | 22.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Британците очакват централната банка да вдигне основния лихвен процент

През 2012 г. в своя реч Марк Карни (тогава още гуверньор на Централната банка на Канада) каза, че целта на централната банка да държи ниски лихвени нива в продължение на година е стимулирало икономиката на страната и този ход е дал "ясен, недвусмислен знак на канадските граждани."

Според други проучвания потребителите във Великобритания са все по-оптимистични за финансовото им състояние и сигурността на работното място. Британците все пак очакват да се увеличи издръжката им на живот, въпреки че липсата на регулиране на сектора на финансовите услуги може да ограничи темпа на дългосрочен икономически растеж. Потребителското доверие във Великобритания също продължава да се подобрява.

След като изплува от рецесията към края на 2009 г., британската икономика успя да постигне устойчив темп на растеж. Но това изглежда ще се промени. Във вторник ще излязат предварителните данни за брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие на годината. Икономистите очакват ръст от 0,6% в сравнение с първото тримесечие. Ако данните са оптимистични, това ще бъде първият период на последователен растеж от година насам. Потребителите и бизнесът също очакват икономическият растеж да се ускори през годината.

„Сигналите за продължително възстановяване на икономиката и подобряване на условията на пазара на труда бяха ключовите фактори за облекчаване на бюджетите на домакинствата“, коментира Тим Мур, старши икономист в Markit.

Според проучване на консултантската компания Deloitte домакинствата са по-предпазливи по отношение на бъдещето и са променили своите потребителски навици. Някои от тях ще спестяват пари като купуват евтини или намалени стоки. Друга част от британците пък са готови да харчат повече - например за свободното си време.

„Ако икономиката продължава да се възстановява, трябва да очакваме потребителите да променят това свое защитно поведение и да харчат повече", казва Иън Стюарт, главен икономист на Deloitte.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Тълпата винаги е закъсняла и е на погрешната страна на търговията. BoE най-вероятно скоро ще понижи лихвата до 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още