IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците очакват централната банка да вдигне основния лихвен процент

Домакинствата на Острова са по-предпазливи по отношение на бъдещето и са променили потребителските си навици

15:45 | 22.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Британците очакват централната банка да вдигне основния лихвен процент

Повече от една трета от британците очакват Английската централна банка (АЦБ) да увеличи основния лихвен процент през следващите 12 месеца. Това е сигнал, че посланието на банката не е достигнало до огромна част от населението, съобщава Market Watch.

По-рано тази година АЦБ остави паричната си политика без промяна. През юли банката излезе със становище, в което заявява, че няма да затяга паричната политика през следващата година. То бе изходна точка към очакваните насоки за вероятна бъдеща промяна на политиката. Ако има такава, то тя може да бъде обявена през месец август.

Деветте члена на Комитета по парична политика вярват, че най-важната задача е да „се укрепи възстановяването, като се гарантира, че стимулите няма да бъдат оттеглени преждевременно.“

Според данни на Markit, базирани на проучване, проведено сред 1 500 англичани от Ipsos MORI между 10 и 15 юли, 35% от британците очакват, че Комитетът ще повиши нивото на основния лихвен процент през следващата година. В момента той е на рекордно ниските 0,5%.

„Резултатите от допитването показват, че „бъдещите насоки“ за паричната политика, които АЦБ даде през юли, все още не са асимилирани от домакинствата“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Проучването може да бъде използвано като допълнителен аргумент от новия управител на банката Марк Карни, с който да убеди другите членове на Комитета да разработят бъдещите насоки на паричната политика в унисон с движението на икономиката. Комитетът е готов да обяви намеренията си на 7 август, когато ще публикува нови данни за напредъка на икономиката и инфлацията.

Ако потребителите очакват лихвените проценти да бъдат увеличени скоро, те ще харчат по-малко сега и ще спестяват повече, за да могат да плащат по-големите лихви по заемите си. Централните банки, включително и Федералният резерв на САЩ, опитаха да успокоят потребителите, уверявайки ги, че няма да вдигат лихвените проценти, докато прогнозите за икономиката не се подобрят значително.

Последна актуализация: 20:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Тълпата винаги е закъсняла и е на погрешната страна на търговията. BoE най-вероятно скоро ще понижи лихвата до 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още