IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борсови индекси се предадоха

Инвеститорите остават предпазливи в навечерието на дългоочакваната реч на Бернанке

19:39 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Водещият германски индекс Dax прекъсна победната си серия.<em> Снимка: Getty Images News</em></p>

Водещият германски индекс Dax прекъсна победната си серия. Снимка: Getty Images News

Основните европейски фондови борси дадоха на заден ход във вторник. Инвеститорите действаха предпазливо с оглед на неочаквано слабия индекс на базирания в Манхайм Център за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung – ZEW) за икономическите настроения в Германия, който е водещ индикатор за икономическото здраве.

„Борсовите участници са несигурни и заради предстоящата в сряда реч на председателя на на американския Федерален резерв Бен Бернанке пред американската Камара на представителите“, казва Грегор Кун от Broker IG, цитиран от MarketWatch.

Също така и от американския фондов пазар не дойдоха никакви импулси. На този фон и икономическите данни от САЩ според експертите не изпратиха положителни сигнали към Стария континент.

EuroStoxx 50 приключи със спад от 0,78 на сто до 2665,61 пункта. В Париж Cac 40 загуби 0,71 на сто от стойността си до 3851,03 пункта, а в Лондон FTSE 100 падна с 0,45% до 6556,35 пункта. И във Франкфурт настроението бе подобно – водещият германски индекс Dax приключи сесията със спад от 0,4 на сто до 8201 пункта.

Предвид дългоочакваната реч на Бернанке икономически и корпоративни данни останаха на заден план. Така например индексът ZEW не се погрижи за особено голямо разочарование, но борсовите участници не посегнаха към повече сделки. Запитаните от центъра брокери са по-малко песимистични за германската икономика. Барометърът за икономическата активност през следващите шест месеца падна през юли с 2,2 пункта до 36,3 пункта, обяви ZEW във вторник във връзка с изследването си на мненията на инвеститори и анализатори. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст до 39,6 пункта. Въпреки това  барометърът остава доста над дългосрочната си средна стойност от 23,7 пункта.

В следобедните часове бяха оповестени и тримесечните резултати на Goldman Sachs, чиито акции са до голяма степен пренебрегвани на европейския пазар. Goldman е удвоила печалбата си, но и това не вдъхнови пазарите. Европейският индекс на банковия сектор пада с близо един процент.

Сред най-големите победители в Dax бяха акциите на ThyssenKrupp с увеличение от 2,7%. Спекулациите за непосредствена продажба на губещите фабрики в Бразилия окрилиха полета на акциите. Според материал на бразилския вестник O Estado de Sao Paolo Thyssen е постигнала договореност с бразилската стоманодобивна компания CSN за продажбата на две трети от акциите на завода. Германският концерн ще остане ангажирани с една малка инвестиция, се казва в материала. Но все още липсва съгласието на оператора на мините Vale, който държи 27 процента от бразилския стоманодобивен завод.

Испанският банков гигант Santander има интерес към Commerzbank, пишат местните вестници. Santander е хвърлил око на втората по големина германска банка, съобщава Die Welt, позовавайки се на финансови кръгове. Акциите на Commerzbank поскъпнаха с 3,1 на сто и са сред най-големите печеливши в Dax.

За дискусии на пазара се погрижи и Loewe. Силно страдащият от ликвидна криза производител на телевизори иска да се изправи на краката си с молба за защита от фалит. Акциите обаче се сринаха с до 27% през деня и в крайна сметка приключиха сесията със спад от 12%. Компанията страда от години от натиска на на азиатските конкуренти като Samsung и LG.

Перспективата за постоянно спадащи продажби в Западна Европа постави в началото на деня акциите на производителя BMW под напрежение. В крайна сметка до края на търговията книжата отчетоха увеличение от 0,3 на сто. "Като цяло, на западноевропейския пазар за настоящата година се очаква продажбите да намалеят с около пет процента", заяви главният изпълнителен директор Норберт Райтхофер  пред Börsen-Zeitung. И BMW чувствал натиска да се предлагат отстъпки за противодействие на спада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още