IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Безработицата в еврозоната ще нарасне до 12,3% през 2014 г.

Решението с по-ранното пенсиониране на работниците би било скъпа грешка, защото по-младите вършат различна работа, посочват от организацията

15:06 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Безработицата в еврозоната ще нарасне до 12,3% през 2014 г.

Безработицата в еврозоната се очаква да нарасне до рекордните 12,3% към края на 2014 г., прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в годишния си доклад за заетостта в държавите-членки, цитиран от АП.

От организацията подчертават, че ще се задълбочат различията между страните от европейския паричен съюз. В Германия например се очаква нивото на безработицата да падне под 5 на сто през следващата година, докато в Испания и Гърция ще продължи да се колебае около 28 на сто, а в Европа като цяло се очаква да остане почти без промяна.

Данните на организацията сочат, че към края на април общо 48 млн. души от страните-членки са безработни. За сравнение, преди началото на кризата през 2008 г. безработните в страните от ОИСР са били с 16 млн. по-малко.

В доклада се посочва още, че безработицата в развитите икономики няма да започне да пада преди 2014 г. „Глобалното възстановяване през последните 4 години беше като цяло слабо и неравномерно“, посочват експертите. „Търсенето остава под натиск в много от страните-членки на организацията, а пазарът на труда все още се бори с белезите на финансовата и икономическата криза“, пише в документа.

Според организацията разликите в заплащането, които допринесоха за големите търговски дисбаланси в годините преди кризата, са започнали да се стопяват. „В периферията на еврозоната, както и в Австралия, Канада, Нова Зеландия и САЩ, разходите за труд започнаха да намаляват, докато в ядрото на зоната се увеличават“, констатират експертите и допълват, че тенденцията ще се задържи и през следващата година.

Организацията подчертава, че най-добрият начин да се пребори безработицата е да се насърчи търсенето на стоки и услуги. В доклада се препоръчва на централните банки да прилагат „гъвкави“ политики, а на правителствата – да не прекаляват с усилията за намаляване на бюджетните дефицити и на дълга.

ОИСР изразява и загрижеността си заради влошените перспективи пред младите хора на пазара на труда. „Правителствата вероятно ще се изкушат да насърчават по-възрастните работници да се пенсионират по-рано, както се случваше и при предходни кризи, но това би било скъпа грешка, тъй като по-младите и по-възрастните работници не вършат една и съща работа“, посочва се в доклада на организацията.

Икономистите препоръчват също така правителствата да продължават да подкрепят продължително безработните, като се уверят, че хората, които не получават помощи заради продължителна безработица, не са в бедствена ситуация. В същото време основно изискване към безработните, които получават помощи, трябва да бъде да си търсят активно работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още