IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министри от ЕС договориха финансиране на риболовния сектор до 2020 г.*

За следващите седем години са предвидени около 6,4 млрд. евро

10:03 | 16.07.13 г.
Министри от ЕС договориха финансиране на риболовния сектор до 2020 г.*

Министрите, отговарящи за риболова в ЕС, договориха основните аспекти за финансирането на общата политика за риболова за периода 2014-2020 г. с около 6,4 милиарда евро, съобщи БТА.

Споразумението за Европейския фонд по морските въпроси създава възможност за реформиране на сектора за по-траен и устойчив риболов, отбеляза на пресконференция европейският комисар за риболова Мария Даманаки.

"Това беше последното парченце от мозайката след сключеното през май политическо споразумение между страните от ЕС и Европейския парламент за ориентиране на новата обща политика на риболова към възстановяването на риболовните ресурси", подчерта тя.

Споразумението бе постигнато благодарение на направени към Испания отстъпки. Мадрид искаше да запази същото равнище на финансиране въпреки промяната в критериите за отпускането на средства.

Предстои споразумението да бъде договорено с Европейския парламент за постигане на окончателен документ до края на годината. Европейските депутати ще приемат предложенията през октомври.

България и Румъния гласуваха против предложения от литовското председателство компромисен вариант, защото като нови членки на ЕС са все още с ниска успеваемост при усвояването на европейски фондове. Те се считат за ощетени, тъй като при финансирането за периода 2014-2020 г. се вземат предвид резултатите от периода 2007-2013 г.

Искането на България средствата през новия финансов период да не зависят от усвоеното досега, не е удовлетворено, съобщиха от земеделското министерство.

На заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство се констатира влошаващото се състояние на запасите в Черно море.

„Запасите на Черно море не се използват устойчиво  от трети страни, въпреки огромните усилия, които полагат  България и Румъния“, е заявила на заседанието в Брюксел зам.-министърът  на земеделието Валентина Маринова. Тя  е поискала равнопоставеност между всички страни в Черноморския басейн, без да се намаляват риболовните възможности на България. 

*Новината е актуализирана в 10.45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още