IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм на европейските борси след данните за китайската икономика

Доброто представяне на банките и на минните компании също са причина за повишените стойности на основните индекси на Стария континент

19:48 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизъм на европейските борси след данните за китайската икономика

Европейските борси записаха увеличение в първия ден на седмицата, приемайки като оптимистични данните за развитието на китайската икономика. Тази сутрин статистическото бюро в Пекин съобщи, че икономическият ръст на на страната достига 7,5% през второто тримесечие.

Данните са напълно в съзвучие с очакванията на експертите, така че търговците не обърнаха внимание на забавянето на китайската икономика – през първото тримесечие увеличението на брутния вътрешен продукт на Китай беше в рамките на 7,7 на сто.

„Китайският финансов министър в петък се опита да направлява пазарните очаквания, казвайки, че тази година китайският ръст ще бъде малко по-бавен тази година. Така пазарите бяха освободени, когато данните бяха публикувани днес”, заяви пазарният анализатор Ричард Пери от Central Markets в Лондон, цитиран от Market Watch.

Основните борсови индекси на Стария континент записаха още и увеличение след добрите данни за банките и минните компании. Skandinaviska Enskilda Banken добави 2% към цената на акциите си след като разпространи финансовите си отчети за второто тримесечие. Данните показаха ръст на печалбата до 3,79 млрд. шведски крони.

Акциите на BHP Billion пък записаха ръст на акциите си в рамките на 0,4%, а BG Group добави 0,6% към цената на ценните си книжа.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,4% до ниво от 297,38 пункта. FTSE 100 се повиши до най-високата си стойност за последните шест седмици. Индексът на Лондонската фондова борса затвори на ниво от 6 586,11 пункта или ръст от 0,6 на сто.

Във Франция CAC 40 отчете увеличение от 0,6% до ниво от 3 878,58 пункта. Пазарите неглижираха намалението на кредитния рейтинг на страната от страна на Fitch. В петък агенцията за кредитен рейтинг публикува съобщението си за намалението на рейтинга от ААА до АА+, позовавайки се на високата задлъжнялост на страната.

В същото време обаче Société Générale записа ръст на акциите си в размер на 1,4%, а BNP Paribas приключи сесията с ръст от 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още