IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси приключиха сесията разнопосочно

Пазарите се успокоиха след изказванията за финансовото състояние и ниската инфлация, смята анализатор

19:50 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси приключиха сесията разнопосочно

Какво бихa правили фондовите пазари без Бен Бернанке. Те вероятно ще се поддадат на истерията, инвеститорите ще разпродават своите акции, а индекси ще се потопят надолу. Но досега ръководителят на централната банка на САЩ винаги успокояваше борсовите участници. Неговите изкупителни думи в сряда вечер избутаха водещия германски индекс Dax в последните два работни дни на седмицата до нови ръстове.

Днес обаче основните индекси на водещите европейски фондови борси се движеха разнопосочно в края на търговията, предаде DPA.

Лондонската борса закри сесията с много леко покачване от 0,02 на сто, а във Франкфурт водещият индекс DAX прибави 0,7 на сто на стона фона на положителните коментари от Standard&Poor's за Германия и по-добрите от очакваното  резултати на автомобилостроителя Daimler до 8213 пункта.

На борсите в Париж и Цюрих тенденцията в края на сесията бе низходяща. В Цюрих SMI 7983,18 отчете спад от 3,22 пункта, а в Париж индексът CAC-40 спадна с 13,89 пункта до 3855,09 пункта.

„Пазарите се успокоиха след изказванията за финансовото състояние и ниската инфлация", каза инвестиционният стратег Гай Фостер от Brewin Dolphin с оглед на последните коментари от председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Ситуацията на пазара на труда в САЩ се подобрява, но цените са все още много ниски. „За Фед от тази гледна точка има малко основания за затягане на паричната политика".

Сред отделните компоненти впечатление прави RWE. Според материал на Wall Street Journal RWE може да се надява отново на добра продажба на своята дъщерна компания за нефт и газ Dea. Катарски държавни инвестиционни фондове са провели първоначални разговори за поглъщане, съобщи в четвъртък вестникът, позовавайки се на двама души, запознати с темата. Борсовите инвеститори приветстваха първоначално потенциалната сделка. Но към края на сесията акциите на енергийния доставчик загубиха част от динамиката си и приключиха сесията със спад от 0,2 на сто.

SAP успя да се възползва от силните тримесечни данни на индийския си конкурент Infosys. Акциите поскъпнаха с 1,2 на сто. Книжата на Infosys скочиха с цели 15% след публикуването на финансовите данни.

Силните тримесечни резултати катапултираха на върха акциите на Daimler, които в следобедните часове изведнъж се озоваха на положителна територия. В края на сесията акциите на производителя на автомобили от Щутгарт приключиха сесията със силни печалби от 6,2%. По предварителни данни консолидираните приходи за второто тримесечие ще са в размер на 29,70 милиарда евро. EBIT ще бъде в размер на 5,2 млрд. евро. Все пак Daimler се е възползвал от еднократен ефект по отношение на EBIT от 3,2 млрд. евро чрез продажбата на всички акции на EADS.

В Цюрих акциите на Swatch загубиха 1,7 на сто стойността си на борсата в  Цюрих, след като швейцарската Комисия по конкуренция (COMCO) реши, че Swatch е задължен да предоставя механични часовникови механизми и други части на швейцарските производители до поне 2025 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още