IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: Еврозоната ще изживее дълъг период на бавен растеж

Еврозоната все още е изправена пред болезнена криза на дисбалансите, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ

11:49 | 12.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според&nbsp;Витор Констанцио ЕЦБ трябва да запази гъвкавата си монетарна политика за дълго. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Витор Констанцио ЕЦБ трябва да запази гъвкавата си монетарна политика за дълго. Снимка: Ройтерс

Вероятно е еврозоната да изживее дълъг период на бавен икономически растеж, като монетарната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да остане гъвкава за дълго. Това заяви в петък вицепрезидентът на европейската банка Витор Констанцио, цитиран от CNBC.

"Напредналите икономики, в частност тези в Европа, са изправени пред дълъг период на бавен растеж, който ще провери качеството на нашите институции", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ по време на провеждащия се в Сингапур Форум на официалните парични и финансови институции (OMFIF).

"Еврозоната все още е изправена пред болезнена криза на дисбалансите, финансова фрагментация и нисък растеж", добави още той.

Констанцио отбеляза, че планът на ЕЦБ да задържи лихвените си проценти за дълъг период от време е бил успешен в целта си да стабилизира финансовите пазари. Решението на европейските централни банкери дойде на фона на доскорошните сигнали, че Федералният резерв на САЩ ще ограничи програмата си за изкупуване на активи.

"Европа е зад САЩ в икономическото си възстановяване и инфлационните рискове. Това означава, че паричната ни политика трябва да остане гъвкава за по-дълъг период от време", коментира Витор Констанцио, добавяйки, че бъдещите решенията на банката ще бъдат вземани в съответствие с икономическите данни.

Вицепрезидентът на ЕЦБ заяви също, че изправените пред „насрещни ветрове“ банки в еврозоната ще бъдат облагодетелствани от планираното създаване на Единния механизъм за преобразуване (ЕМП) в подкрепа на банковия съюз.

ЕМП ще допълва Единния надзорен механизъм (ЕНМ), чието задействане в края на 2014 г. ще позволи на ЕЦБ да упражнява пряк надзор както върху банките в еврозоната, така и върху тези в останалите държави-членки, които решат да се присъединят към банковия съюз.

Новият механизъм ще гарантира, че ако дадена банка се сблъска със сериозни затруднения, преобразуването ѝ ще може да се извърши успешно с минимална цена за данъкоплатците и реалната икономика.

Ако бъде oдобрен от държавите от Европейския съюз, ЕМП ще заработи ефективно през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Инфлацията е неотменна и съотвества на развитието на технологиите, ЕЦБ прекалено дълго време натрупваха инфлация, ниво от 2% е голяма глупост защото дори статистически е в рамките на грешката. ЕЦБ няма да могат да овладеят инфлацията, когато тя се появи и предполагам пак ще дрънкат глупости и нечленоразделни оправдания. Въобразяват си че са зад САЩ, защото точно Европа ще поеме инфлацията , която янките целят да изнесат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още