IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция очерта план за модернизиране на икономиката на стойност 12 млрд. евро

Инвестиционната програма отчасти ще се финансира от продажбата на някои големи държавни дялове в корпорации

10:58 | 10.07.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция очерта план за модернизиране на икономиката на стойност 12 млрд. евро

Френското правителство, което се стреми да оправдае своята реторика за приоритет на растежа пред икономиите, разкри план за подпомагане на инвестициите на стойност 12 млрд. евро през следващите 10 години, отчасти финансиран от продажбата на някои големи държавни дялове в корпорации, съобщава Financial Times.

Сравнително умерената инвестиционна програма обаче няма да стартира преди 2016 г., за да не осуети ангажимента на социалистическото правителство да свие бюджетния дефицит до 3% от БВП през 2015 г. - изискването на ЕС, вместването в което бе отложено с две години заради стагнацията на икономиката.

Инвестиционната програма цели да подпомогне модернизирането на френската икономика и подобри слабата й конкурентоспособност. По-голямата част от средствата ще бъдат насочени към изследвания и университети, прехода към по-ефективни и възобновяеми източници на енергия, както и към авиоиндустрията, дигиталните и здравните сфери.

Инвестиционният план всъщност е продължение на инвестиционната програма на Бившия президент Никола Саркози на стойност 35 млрд. евро. Наследникът му Франсоа Оланд обаче е поставен под натиск да ограничи бюджетните разходи.

„Инвестициите и бюджетната дисциплина вървят заедно“, коментира френският премиер Жан-Марк Еро. „За да се спазва финансовата стратегия на страната разходите, свързани с инвестициите, ще нарастват постепенно.“

Еро каза, че финансирането за инвестицоинната програма отчасти ще дойде от продажба на държавните дялове в някои компании. Всички дялове се оценяват на 60 млрд. евро, като сред тях са акции в автопроизводителя Renault, енергийната компания EDF и телекома Orange.

Наскоро правителството набра 2 млрд. евро от продажба на дялове в авиационната група EADS, компанията от отбранителния сектор Safran и парижката летищна компания ADS. Според Еро обаче няма да се продава под контролния пакет в активи, които се смятат за стратегически.

Правителството също така е заделило 25 млрд. евро през следващите 10 години за разширяването на високоскоростния интернет и инсталирането на „умни“ електромери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
snaky
преди 11 години
АDP (Aeroports de Paris). Оправете го това.П.С. Има бъг на сайта. Не може да се използват букви с ударения. За това ми сряза предишния коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
snaky
преди 11 години
"Парижката летищна компания ADS" не е ADS, а ADP (A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още