IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи кредитния рейтинг на Италия

Рейтинговата агенция запази негативната перспектива пред рейтинга и може отново да го понижи през тази или следващата година

08:31 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P понижи кредитния рейтинг на Италия

Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Италия заради влошените икономически перспективи пред страната, предаде AP.

Агенцията понижи оценката си за страната от ВВВ+ до ВВВ – на две стъпки от неинвестиционно ниво, и потвърди негативната перспектива пред рейтинга. Това означава, че може да се очаква ново понижение през тази или следващата година.

S&P посочва, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия продължава да се свива, а перспективите пред икономиката се влошават. Рейтинговата агенция занижи и прогнозата си за растежа. Сега очакванията са БВП да се свие с 1,9% през тази година, а не с 1,4%, каквато беше предишната прогноза.

Вчера Международният валутен фонд (МВФ) също съобщи, че очаква по-дълбок спад на икономиката на Италия през настоящата година - 1,8%, а не 1,5%, каквато беше предишната прогноза. За следващата година фондът прогнозира ръст от 0,7% на БВП на Италия.

Агенцията също така констатира, че данъците върху труд и капитала в Италия са много по-високи от налозите върху имотите и потреблението. Това значително е оскъпило труда на италианците спрямо другите страни в еврозоната, като е оказало натиск върху конкурентоспособността на страната.

Италия е третата най-голяма икономика в Европа след Германия и Франция. Страната обаче е натрупала огромни дългове – в момента размерът на дълга й се изчислява на 127% от БВП, което я нарежда на второ място в Европа след Гърция.

Докато икономиката на Италия растеше, тя се справяше с управлението на дълга. Заради очакваното свиване на БВП през тази година обаче и анемичният растеж през следващата година прогнозите за дълга не са благоприятни.

Миналата седмица МВФ подчерта, че Италия трябва да направи повече за “неприемливо високата безработица, особено сред младите хора и жените, както и да възстанови непопулярния данък върху имотите”. Връщането на данъка обаче може да разклати и без това крехките позиции на премиера Енрико Лета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още