IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наводненията в Европа ще струват до 4,5 млрд. долара на застрахователите

Оценката на втория презастраховател в света Swiss Re опровергава предварителните прогнози, но надхвърля загубите от предишното голямо наводнение през 2002 г.

19:12 | 08.07.13 г.
<p>
	Наводнен район но поречието на Елба. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Наводнен район но поречието на Елба. Снимка: Ройтерс

Наводненията от миналия месец в Централна Европа може да струват на застрахователните компании между 3,5 млрд. долара и 4,5 млрд. долара, което е едва половината от предварителните прогнози, но повече, отколкото бе платено при предишните големи разливания на реките през 2002 г., съобщиха от втората по пазарна капитализация в света презастрахователна компания Swiss Re, цитирани от Ройтерс.

Прогнозата, сравнена с предупреждение от агенцията за изчисляване на щетите AIR Worldwide за загуби от 8 млрд. долара, както и оценката на собствените загуби в размер на 300 млн. долара доведоха до ръст на акциите на швейцарския презастраховател и част от останалите компании в бранша.

Наводненията в началото на юни накараха чешки войници да изградят метални прегради и да натрупат чували с пясък, за да защитят историческия център на столицата на страната Прага след дни на проливни дъждове от разливащите се реки, принуждавайки хората от най-близките области до реките да се евакуират спешно. Спасителни отряди и доброволци работеха упорито, за да укрепят защитните съоръжения в градове по теченията на Дунав и Елба, като Германия бе сред най-тежко засегнатите.

През миналата седмица Германската асоциация на застрахователите (Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft eV – GDV) излезе с оценка, че застрахователите в страната може да получат претенции за изплащане на застраховки, свързани с наводненията, на стойност 2 млрд. евро, което е малко над разходите от 1,8 млрд. евро, извършени за покриване на щетите от наводненията по поречието на Елба през 2002 г. Тогава общите щети в региона струваха на застрахователите 3,4 млрд. евро, но Прага не успя да предпази Стария град от заливане.

От Swiss Re подчертаха, че инициативи като подвижните прегради, използвани в Прага, са помогнали за предпазването на много региони от значителни загуби. „Благодарение на навременните предпазни мерки големи области бяха предпазени от наводняване“, заяви директорът на отдела за оценка на риска в застрахователната компания Матиас Вебер.

Очаква се утре най-голямата презастрахователна компания в света Munich Re да обяви своята оценка за разходите на застрахователния бранш и икономическите загуби като част от прегледа на природните катастрофи през първата половина на годината. Тя ще публикува и данни за собствените си загуби от наводненията, потопили градове и в Австрия, Унгария, Полша и Словакия, заедно с тримесечните си резултати на 6 август.

От международната рейтингова агенция  Fitch прогнозираха загуби до 3 млрд. евро в Германия, докато от застрахователния брокер Willis оцени очакваните претенции в Европа на 4 млрд. евро. Най-големият европейски застраховател Allianz е записал претенции от 500 млн. евро от наводненията в Европа, преди презастрахователите да поемат своята част от загубите.

Анализаторът във Vontobel Стефан Шюрман заяви, че обемът на претенциите ще представлява слаба заплаха за печалбата на  Swiss Re и за възможностите на презастрахователната компания да плати висок дивидент.

„Първата голяма природна катастрофа ще повлияе на резултатите за второто тримесечие, но от началото на годината претенциите по природни катастрофи остават доста под заложените в бюджета, като се има предвид, че през първото тримесечие бяха на практика нулеви“, посочи Шюрман.

Акциите на Swiss Re приключиха днешната сесия с ръст от 1,6% до 71,40 швейцарски франка, докато индексът на застрахователните компании в STOXX Europe 600 напредна с 2,1% до 194,40 пункта. Пазарната капитализация на Munich Re нарасна с 2,95% до 141,50 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още