IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС и САЩ започват преговорите за свободната търговска зона

Брюксел е предупредил Вашингтон, че е готов да преразгледа две от ключовите сделки за обмен на антитерористични данни

09:58 | 08.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изтеклите сведения за шпионаж от страна на американските власти на европейските централи в САЩ са накърнили доверието на европейския партньор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изтеклите сведения за шпионаж от страна на американските власти на европейските централи в САЩ са накърнили доверието на европейския партньор. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз и Съединените щати провеждат днес във Вашингтон първите си преговори по споразумението за създаване на свободна търговска зона. Предстоят още две срещи през седмицата. Преговорите бяха заплашени от провал заради изтеклите сведения за шпионаж от страна на американските власти на европейските централи в Съединените щати.

В писмо, станало достояние на AFP, Брюксел е предупредил Вашингтон, че поради скандала е готов да преразгледа две от ключовите сделки за обмен на антитерористични данни. Труднопостигнатите споразумения за споделяне на списъците с авиопътници и банковите СУИФТ кодове – част от глобалните усиля за борба с тероризма, придобиват други измерения на фона на обществения гняв около съобщенията, че американските служби са шпионирали европейци и техните институции и посолства, предава Bulgaria on Air.

„Изпитваме деликатен момент в нашите отношения с Вашингтон. Взаимното доверие пострада силно и очаквам Съединените щати да сторят всичко по силите си, за да го възстановят“, написа комисарят по вътрешни отношения Сесилия Малмстрьом в писмо до американския си колега Джанет Наполитано.

През седмицата Франция обяви, че иска временно отлагане на преговорите между Съединените щати и Европейския съюз. Германия обаче твърдо настоя първоначалният план да бъде следван. Такова е желанието и на Европейската комисия. Поради това Вашингтон предложи компромис – да проведе паралелни преговори по въпросите на сигурността, за да успокои опасенията на своите партньори.

Председателят на Еврокомисията Жозе Дурао Барозу официално потвърди, че темата за сигурността ще върви редом до търговските преговори. Барозу съобщи, че преговорният екип на Европейския съюз няма да дискутира въпроси от разузнаването с американските експерти. Подобни теми са обект на разговорите между държавите членки и Съединените щати, защото са от национално значение – обясни Барозу. Отделянето им стана под натиска на Великобритания, която настоя, че националната сигурност не е от компетенцията на Общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още